Bani pentru infrastructura in invatamant pentru a extinde masa calda la scoala

Anul acesta ministerul Educatiei Nationale a primit 17 miliarde pentru infrastructura scolara de la buget, prin urmare, Ecaterina Andronescu incearca sa realizeze infrastructura pentru a extinde masa calda oferita in scoli printr-un buget de 140 de milioane de lei.

,,Tot bugetul prevede o suma pe care dvs ati aprobat-o, de 140 de milioane, cu ajutorul careia incercam sa realizam infrastructura pentru a extinde masa calda la scoala. Nu putem sa dam masa calda daca nu avem spatiile necesare pentru asigurarea securitatii alimentare pentru elevii nostri”, a spus Ecaterina Andronescu la “Ora Guvernului”.

Citeste si Aproape 3.000 de elevi din Capitala vor primi mese calde si ajutor la teme

Anul acesta sunt 2,87 milioane de elevi fata de 4,3 milioane cat erau in urma cu 15 ani. In sistemul de invatamant figureaza 6.138 de scoli, cu personalitate juridica, si 11.205 structuri scolare. In ceea ce priveste corpul profesoral, daca acum 15 ani erau 250.000 de cadre didactice, azi avem 215.000, 24.000 de cadre didactice auxiliare si 52.000 din categoria personalului nedidactic. In ceea ce priveste invatamantul superior, cifrele arata ca sunt 449.000 de studenti si 22.000 de cadre didactice.

,,Bugetul de anul acesta este, dupa opinia mea, un buget care arata intentia de a avea mai multe proiecte pentru sistemul de educatie. Este un buget care insumeaza 5,5% din PIB. El este cuprins din 39 de miliarde pe care le avem in bugetul nostru, carora li se adauga alte 17 miliarde pentru infrastructura scolara, suma aceasta fiind inregitsrata in bugetul MDRAP. Banii pentru salarii sunt, cu asigurarea cresterilor salariale respective, sunt prevazute aceste sume, asa cum sunt prevazute sumele cu care acoperim datoriille pe care le avem fata de sistemul de invatamant. Este vorba de hotarari judecatoresti ramase definitive pana la 31 decembrie. Bugetul prevede 65 milioane din bani necesari si suficienti pentru a rezolva problema grupurilor sanitare pentru cele 1.486 de scoli, dintre care 141 sunt scoli cu personalitate juridica”, a prezentat ministrul Educatiei Nationale.

In ceea ce priveste bugetul MDRAP, sunt cuprinse 5.095 de scoli in PNDL1, PNDL2, in POR.

,,In bugetul Ministerului, pentru educatia timpurie, avem programul PRET, care prevede 380 de gradinite. Din cele 380, 190 au fost deja realizate, restul sunt in curs in diferite etape”, a mai declarat Ecaterina Andronescu la “Ora Guvernului”.

Proiectul “Merg la scoala”

Prin proiectul “Merg la scoala” vor fi achizitionate rechizite si echipament sportiv pentru un an de zile.

Citeste si Elevii vor primi vouchere pentru echipament sportiv

,,Este prevazut un proiect de 600 de milioane pe care l-am numit «Merg la scoala» si care este de natura sa asigure rechizite pentru un an de zile si echipamentul sportiv necesar fiecarui elev din cei aflati in scoala obligatorie”, a afirmat Andronescu.

Elevii vor primi vouchere pentru echipament sportiv, respectiv pentru adidasi si costum de trening. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca 600 de milioane de lei vor fi alocate pentru rechizite, pentru intreg anul scolar, si vouchere pentru echipament sportiv.

Vezi si Un sfert dintre copiii de la sate nu merg la scoala

Sursa: Mediafax