Lupta anti-bullying in scoli continua si pe marile ecrane

Lupta anti-bullying in scoli continua si pe marile ecrane din Bucuresti, prin intermediul animatiei „UglyDolls: Papusi in bucluc”. Vertical Entertainment, Cinema City si Salvati Copiii anunta ca filmul contine mesaje adresate deopotriva celor mici si parintilor, in scopul constientizarii acestui fenomen alarmant.

Citeste si Ce alegi sa faci intr-o situatie de bullying?

In contextul in care, la nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, filmul „Uglydolls” este prezentat drept prilejul perfect de a-i ajuta pe copii sa inteleaga acest comportament.

„Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 17% dintre copiii de 11 ani si 23% dintre copiii intre 13 – 15 ani au recunoscut ca au agresat alti elevi cel putin de trei ori in luna anterioara. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educatiei Nationale (MEN) pentru anul scolar 2014 – 2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violenta la nivel national.Bullying-ul, intr-un grup de copii, este definit in general ca fiind un comportament agresiv, repetitiv, menit sa provoace suferinta si care implica intotdeauna un dezechilibru de putere intre agresor si victima. Spre deosebire de acte si situatii singulare de violenta/agresiune/excludere, bullyingul este initiat deliberat, in mod repetat si nu se stinge de la sine. Acesta este si motivul pentru care este necesara interventia adultilor pentru a identifica motivatiile, tiparele si a lua masuri in consecinta. In 2016, Salvati Copiii Romania a lansat primul studiu national cu privire la fenomenul de bullying in scolile romanesti, in vederea unei mai bune intelegeri a motivelor care stau la baza acestor comportamente de violenta intre copii si a dimensiunii acestui fenomen in contextul educational din Romania. Studiul a scos in evidenta un nivel ingrijorator al prezentei diferitelor comportamente asociate bullying-ului in scoli si arata nevoia unei schimbari de abordare a dinamicii relationale in contextul scolii”, se arata in comunicat.

Potrivit datelor oferite MEDIAFAX, 73% dintre copii afirma ca au fost martorii unei situatii de bullying in mediul scolar, 58% au asistat la situatii de bullying in propria clasa, 46% in grupul de prieteni, iar 69% in mediul online

Mai multe informatii despre bullying, un fenomen care afecteaza pe termen lung copiii victime, martori complice si agresori, sunt disponibile pe site-ul www.scolifarabullying.ro si pe canalul de Youtube Salvati Copiii Romania.

Vezi si Bullying-ul interzis prin legea educatiei

Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania, a explicat ce inseamna expunerea la agresiune si frica, chiar in mediul in care copilul este pregatit sa deprinda noi abilitati de viata: „Frica este unul dintre cele mai puternice si mai toxice sentimente. Te paralizeaza, te face sa iti selectezi o ierarhie de prioritati dictata de nevoia de auto-aparare, punand, astfel, intre paranteze nevoile reale, acelea de interactiune sociala, de afirmare si de validare sociala. Iar atunci cand vorbim despre fenomenul de bullying in scoli, frica este sentimentul dominant. Agresorul vrea sa inspire frica, iar aceasta din urma blocheaza emotional atat victima, cat si copilul martor, care va duce cu el acasa sentimentul greu de a fi fost complice tacut. Dar prima alegere de a interveni si de a corecta situatia apartine adultului: parinte, profesor, consilier, pentru ca de la ei copiii vor invata sa isi asume si sa fie responsabili pentru ceea ce fac sau nu fac”.

In cadrul acestei campanii, copiii sunt invitati sa vizioneze impreuna cu toata clasa animatia „UglyDolls” la Cinema City, sa descarce o brosura educationala si sa parcurga toate activitatile tematice propuse in cadrul caietului de activitati, pentru a invata cum pot deveni adevarati eroi anti-bullying.

In film, in oraselul Uglyville, ciudatenia este celebrata, particularitatile sunt apreciate, iar frumusetea este sarbatorita dincolo de aspectul fizic. Aici, Moxy si prietenii ei traiesc cu bucurie zi de zi, intr-un loc unde posibilitatile sunt nelimitate. Neobisnuitii locuitori din Uglyville isi mai arunca uneori privirile catre cer, de unde mai apare cate o papusa unicat, gata sa se alature comunitatii.

Moxy isi iubeste viata alaturi de prieteni, insa curiozitatea o face mereu sa se intrebe ce se afla dincolo de granite. Asa ajung sa descopere Perfectiunea, un oras in care mai multe papusi conventionale sunt antrenate conform celor mai inalte protocoale si odata cu absolvirea cursurilor sunt trimise mai departe in Lumea Reala, unde le asteapta iubirea copiilor care le vor primi cu bratele deschise in viata lor.

In Perfectiune, Moxy si prietenii ei ajung sa fie subiectul planurilor rautacioase puse la cale de Lou, papusa perfecta responsabila de antrenarea recrutilor. Aici, UglyDolls vor afla ce inseamna sa fie diferite si cat de grea e lupta pentru a fi iubite si ca pentru a fi tu insuti e cel mai important.

„Cantata si viu colorata, animatia «UglyDolls: Papusi in Bucluc» promoveaza frumusetea interioara si prietenia adevarata, doar pe marile ecrane din toata tara, fiind distribuita de Vertical Entertainment”.

Citeste si Bullying-ul in scoala: agresorul, victima si martorul

Sursa: Mediafax