Manualele scolare vor fi cumparate prin licitatie

Manualele scolare vor fi cumparate prin licitatie, se arata in regulamentul publicat in Monitorul Oficial, precizandu-se ca de organizarea licitatiei se va ocupa Centrul National de Evaluare si Examinare.

Citeste si MEN, dupa greselile din manualele de biologie: A fost constituita o comisie pentru a stabili vinovatii

,,Organizarea evaluarii proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar este asigurata de CNEE. In vederea evaluarii proiectelor de manuale scolare, CNEE intreprinde urmatoarele actiuni: publica pe site-ul www.rocnee.eu lista cu disciplinele de pregatire necesara de manuale, in scopul lansarii apelului pentru realizarea bazei de date cu experti cooptati”, se arata in documentul publicat in Monitorul Oficial.

Castigatorii licitatiei vor incheia un contract cu Ministerul Educatiei Nationale pe o durata de patru ani. Evaluarea calitatii stiintifice si a criteriilor de conformitate a continutului fiecarui proiect de manual scolar va fi realizata de cinci experti, spune sursa citata.

,,In cazuri exceptionale in care la nivel national nu se gasesc cinci experti, evaluarea calitatii stiintifice si didactice a continutului proiectului de manual scolar se poate realiza si cu minim trei experti cooptati”, spune documentul.

Conform regulamentului, identitatea membrilor comisiei de evaluare si expertilor cooptati este confidentiala si nu poate fi dezvaluita decat la solicitarea scrisa a instantelor de judecata.

,,Toti expertii cooptati care au avut erori in activitatea desfasurata in procesul de evaluare nu vor mai fi selectati in evaluarile proiectelor de manuale scolare viitoare si nici in grupurile de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru evaluarile nationale, bacalaureat, titularizare si definitivare in invatamant, pentru urmatorii 5 ani calendaristici”, se arata in sursa citata.

Un proiect de manual trebuie sa obtina 95 de puncte din 100 pentru a trece evaluarea privind calitatea stiintifica. Acestea trebuie sa fie aprobate si prin ordinul Ministrului Educatiei Nationale.

Citeste si Manualele scolare sunt pline de greseli, motiv pentru care vicepresedinte PNL propune revenirea la vechiul mecanism

Sursa: Mediafax