O femeie in varsta de 73 de ani a nascut doua fetite gemene in urma FIV

Doi batrani din sudul Indiei sunt proaspetii parinti a doua fetite gemene. Mama, in varsta de 73 de ani, a nascut zilele acestea in urma unui proces de Fertilizare in vitro (FIV), prin operatie de cezariana.

Mama din India, dupa nasterea gemenelor. Sursa foto: BBC

Mama, pe numele sau Mangayamma Yaramati, impreuna cu sotul acesteia, Sitarama Rajarao, in varsta de 82 de ani, si-au dorit dintotdeauna copii, dar problemele de infertilitate le-au stat in cale pana acum. Minunea a facut ca mama sa dea nastere unor gemene sanatoase in urma unei operatii de cezariana, relateaza BBC.

„Atat mama, cat si fetitele sunt bine”, a precizat medicul femeii, dr. Uma Sankar.

Din pacate, o zi mai tarziu, sotul femeii a suferit un atac vascular cerebral aflandu-se sub tratament la spital.

Citeste si Mesaj de Ziua Fertilitatii: ,,Faceti copii, cu cat trece timpul, lucrurile devin mai dificile!

Intrebat cine va avea grija de fetite in cazul in care parintii se vor imbolnavi, sotul femeii a raspuns ca:

„Nimic nu este in mainile noastre. Orice se va intampla, se va intampla oricum. Totul este si va fi in mainile Domnului”.

„Am apelat la atat de multi specialisti, iar acum este cel mai frumos moment din viata mea”, a marturisit proaspata mamica.

Un caz similar in Romania

Cea mai batrana mama din Romania, alaturi de fiica sa, Eliza. Sursa foto: Playtech

Cea mai in varsta mama din Romania, fost profesor universitar, Adriana Iliescu, este cunoscuta publicului romanesc datorita nasterii fiicei sale, Eliza, in data de 16 ianuarie 2005, la maternitatea Giulesti din capitala. Femeia avea pe atunci varsta de 66 de ani, iar despre acest caz s-a scris inclusiv in presa internationala.

Citeste si Testul AMH. Ce indicii ne ofera si cand trebuie facut

Adriana Iliescu a nascut doua fetite gemene in urma procesului FIV, insa sora geamana a Elizei, Maria Bogdana nu a supravietuit la nastere. In prezent, cele doua se descurca greu traind dintr-o pensie de aproape 2000 de lei, neavand conditii in apartamentul in care locuiesc in Drumul Taberei, potrivit Playtech.

O veste buna pentru viitoarele mamici. Menopauza poate fi amanata

„Pentru femeile care au intrat precoce la menopauza dar isi doresc un copil, dar si pentru cele care vor doar sa diminueze efectele neplacute ale acestui proces fiziologic, exista o tehnica revolutionara numita PRP (Platelet Rich Plasma). Aceasta consta in extragerea anumitor celule din sange, prelucrarea lor prin centrifugare si injectarea in ovare, ulterior acestea incepand sa produca din nou material genetic. Reversibilitatea menopauzei prin aceasta tehnica face posibil ca pacienta sa devina mama chiar si pe cale naturala”, a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate la Clinica Genesis Athens.

Citeste si Fertilizarea in vitro, ce este si cand se indica

Autor: Andreea Borcila