Opt elevi romani, in schimb de experienta in Sri Lanka. In urma atentatelor, elevii sunt in siguranta

Mai multe atentate au fost comise de Pastele catolic in Sri Lanka. Acestea au vizat cel putin cinci hoteluri si trei biserici din orasele Colombo, Negombo si Batticaloa. Opt elevi romani de la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iasi se aflau in schimb de experienta in Sri Lanka, prin urmare MAE a activat Celula de Criza in urma atentatelor. Sindicalistii din educatie au transmis ca elevii sunt in siguranta si vor reveni in tara imediat ce va fi posibil.

Vezi si Studiu: Perfectionismul dauneaza sanatatii mintale a adolescentului

,,Copiii aflati in Sri Lanka sunt elevii Colegiului Costache Negruzzi din Iasi (8 elevi din clasele a X-a si a XI-a). Acestia sunt in siguranta si vor reveni in Romania cu prima cursa aeriana posibila!”, a anuntat Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi.

MAE a activat Celula de Criza in urma atentatelor din Sri Lanka, in atentia acesteia aflandu-se opt elevi de la un liceu din Iasi, care fac un schimb de experienta la o unitate de invatamant din Sri Lanka, dar si doua familii de cetateni romani aflate in vacanta in aceasta tara.

,,Avand in vedere numarul semnificativ de victime raportat de mass-media locala, din dispozitia ministrului afacerilor externe, in dimineata zilei de 21.04.2019 a fost activata Celula de Criza a MAE. Conform datelor preliminare obtinute de la Ambasada Romaniei la Colombo, in cursul zilei curente, in capitala srilankeza, au avut loc opt atentate teroriste cu bomba, la trei biserici catolice, trei hoteluri frecventate de cetateni straini si doua locuri publice (dintre care unul la Gradina Zoologica). Imediat dupa semnalarea incidentelor, reprezentantii misiunii diplomatice romane au intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale, in vederea obtinerii unor informatii cu privire la existenta unor cetateni romani printre persoanele afectate”, se arata intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, in cadrul reuniunii sefilor de misiune ai statelor membre ale Uniunii Europene la Colombo, s-a decis activarea unui numar unic de contact (0094774783482). Reprezentantii statelor membre au solicitat Ministerului de Interne din Sri Lanka furnizarea de date oficiale cu privire la numarul victimelor cetateni straini.

,,In atentia Celulei de Criza a MAE se afla situatia unui grup de elevi de la un liceu din Iasi, aflat intr-un schimb de experienta la o unitate similara de invatamant din Sri Lanka, proiectul fiind in cel de-al treilea an de desfasurare. Grupul de elevi se afla in afara oricarui pericol si mentine legatura cu Ambasada Romaniei la Colombo. Grupul de elevi urmeaza sa paraseasca teritoriul Sri Lanka in cursul zilei de 26.04.2019. Totodata, membrii Celulei de Criza au acordat asistenta consulara membrilor a doua familii de cetateni romani aflate in vacanta”, se mai mentioneaza in comunicatul MAE.

MAE precizeaza ca pana in prezent, autoritatile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenta unor cetateni romani printre victime.

,,Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la Colombo: 0094 11 2676520 apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al misiunii diplomatice: 0094 777 88 2539. Ambasada Romaniei la Colombo mentine situatia in atentie, fiind in contact cu cetatenii romani aflati pe spatiu si cu autoritatile locale, pentru acordarea de asistenta consulara. Celula de Criza a M.A.E. isi continua activitatea si se vor transmite noi date pe masura ce vor fi obtinute si transmise de catre Ambasada Romaniei la Colombo – Sri Lanka”, se precizeaza ian finalul comunicatului.

Un purtator de cuvant al politiei din Sri Lanka a declarat ca 207 persoane au fost ucise si peste 400 au fost ranite in atacurile de duminica, relateaza BBC. Bilantul preliminar al seriei de atentate este de 207 de morti si aproximativ 500 de raniti. Printre persoanele ucise figureaza cel putin 35 de straini.

Trei dintre copiii miliardarului danez Anders Holch Povlsen, ucisi in atacurile din Sri Lanka

Trei dintre cei patru copii ai miliardarului danez Anders Holch Povlsen au murit in atacurile cu bomba din Sri Lanka.

Din pacate, putem confirma rapoartele”, a spus un purtator de cuvant al Bestseller, intr-un e-mail. „Dorim sa respectam intimitatea familiei si, prin urmare, nu avem alte comentarii.”

Familia se afla in vizita in Sri Lanka cu ocazia Sarbatorilor Pascale. Numele copiilor nu au fost facute publice.

Anders Holch Povlsen detine lantul international de imbracaminte Bestseller, fiind, de asemenea, cel mai mare actionar unic al companiei de retail online de imbracaminte si cosmetice Asos. Holch Povlsen are un portofoliu vast de proprietati in Scotia, unde detine inclusiv Castelul Aldourie, achizitionate prin compania sa Wildland, care se descrie ca fiind un proiect de conservare peisagistica.

Politia a arestat 24 de persoane, dar niciuna dintre acestea nu si-a asumat responsabilitatea pentru atacuri. Marea majoritate a celor ucisi sunt considerati cetateni din Sri Lanka, inclusiv multi crestini care au murit in timpul slujbei de Paste. Autoritatile estimeaza un numar de 36 de cetateni straini printre persoanele decedate, cele mai multe fiind inca neidentificate. Cetatenii straini care au murit in urma atacurilor includ: cel putin cinci cetateni britanici (dintre care doi detinatori si de cetatenie americana), trei cetateni danezi, doi ingineri din Turcia, doi cetateni chinezi, doi australieni, o persoana din Olanda si o persoana din Japonia.

Citeste si Profesoara injunghiata de un fost elev, vinovata ca nu a respectat regulamentul

Sursa: Mediafax