Organizatiile de sanatate solicita masuri drastice pentru reducerea consumului de bauturi zaharoase la copii

Specialistii din cadrul Academiei Americane de Pediatrie (AAP) si de la Asociatia Americana a Inimii (AHA) au aprobat politicile de sanatate privind reducerea consumului de bauturi zaharoase la copii si adolescenti. Organizatiile cer cresterea preturilor, dar si limitarea strategiilor de marketing la bauturile zaharoase pentru copii. Conform ultimelor analize, atat copiii, cat si adolescentii consuma litri intregi de bauturi zaharoase in fiecare an.

Studiile arata o asociere intre zaharul din bauturile acidulate si cresterea bolilor de inima, dar si alte probleme de sanatate in ceea ce-i priveste pe copii. Recent, organizatiile importante de sanatate AAP si AHA au solicitat punerea de taxe, dar si limitarea strategiilor de marketing destinate copiilor, printre alte masuri, scrie Academia Americana de Pediatrie. 

Citeste si Principii de baza pentru o alimentatie sanatoasa

Intr-o declaratie comuna, s-au aprobat niste masuri privind sanatatea publica, si anume impunerea unor taxe, limitarea strategiilor de marketing la reclamele pentru copii, dar si acordarea unor stimulente financiare pentru cumpararea de bauturi sanatoase. Toate aceste masuri vor avea ca efect reducerea consumului de bauturi care contin mult zahar la copii.

Declaratia a aparut in data de 25 martie 2019 (online), iar luna aceasta va fi publicata in revista medicala „Pediatrics” sub egida Academiei Americane de Pediatrie.

Atat copiii, cat si adolescentii consuma 30 de galoane (nota red. un galon, in tarile anglofone, reprezinta patru litri de lichid) de bauturi zaharoase in fiecare an. Sunt incluse in categoria bauturilor zaharoase cele specifice pentru activitati fizice (sport), cele cu aroma de fructe si cele acidulate.

Citeste si Cum poti intari imunitatea copilului de 1-3 ani prin alimentatie

„Ghidul dietetic pentru americani 2015-2020” recomanda mai putin de 10% din totalul de zahar adaugat. Practic, copiii si adolescentii consuma 17% dintr-un total de zahar adaugat, in special cand jumatate din acest procentaj reiese doar din consumul propriu-zis de bauturi zaharoase, conform AAP.

Natalie Muth, medic pediatru si autorul principal al acestor masuri, declara ca „pentru copii sursa de zahar nu vine din ceea ce mananca, ci din ceea ce beau”.

„Personal, sunt ingrijorata de  aceste bauturi zaharoase care provoaca riscuri reale si care se pot preveni, cum ar fi cariile dentare, diabetul, obezitatea si bolile de inima. Avem nevoie de solutii publice pentru a reduce accesul copiilor la bauturile zaharoase ieftine”, mai precizeaza medicul pediatru.

AAP si AHA recomanda:

  • Autoritatile locale si nationale ar trebui sa ia in considerare cresterea pretului bauturilor zaharoase, impreuna cu o campanie de educare 
  • Statele federale si guvernamentale trebuie sa sprijine reducerea strategiilor de marketing in ceea ce priveste bauturile zaharoase destinate copiilor
  • Bauturile sanatoase, cum ar fi apa si laptele, trebuie incluse in meniul copiilor, dar si in automatele cu produse, iar programele de asistenta nutritionala trebuie sa asigure acesul la alimente si bauturi sanatoase
  • Copiii, adolescentii, dar si familiile acestora trebuie sa aiba acces la informatii credibile cu privire la alimentatie, fiind vorba despre meniurile de la restaurant.
  • Spitalele trebuie sa stabileasca limite sau sa descurajeze consumul de bauturi zaharoase pentru copii.

„Comunitatile trebuie sa gaseasca solutii creative, venind in sprijinul nostru si astfel sa aducem impreuna mai multe rezolvari la aceasta problema. Fiecare copil merita sa creasca sanatos, iar asta inseamna promovarea bauturilor sanatoase, cum ar fi apa si laptele”, precizeaza medicul pediatru.

AAP si AHA solicita o serie de masuri pentru reducerea consumului de bauturi zaharoase, inclusiv cresterea preturilor. Astfel, este pentru prima data cand organizatiile de sanatate doresc impozitarea bauturilor dulci, inscrisa printr-o declaratie comuna.

Citeste si Bio-alimentatie pentru superbebelusi

Autor: Andreea Borcila