Premiera mondiala: Copil nascut de o femeie cu uterul transplantat intr-o interventie asistata de robot

Primul copil nascut de o femeie cu uterul transplantat intr-o interventie chirurgicala asistata de robot a venit pe lume in SUA, iar medicii spera ca aceasta tehnica va face procesul de transplantare mai putin invaziv pentru donatoare.

Vezi siĀ Solutie inedita, in premiera nationala, pentru salvarea unui baietel de 12 ani

Donatoarea a fost chiar mama pacientei care a primit transplantul, iar interventia chirurgicala a avut loc in 2017.

Donatoarei i s-a facut o incizie de un centimetru in abdomen, iar medicii au prelevat uterul acesteia ghidand bratele unui robot medical de o parte si de cealalta a organului. Ulterior, s-a efectuat o incizie mai mare, pentru a scoate uterul din abdomenul donatoarei, organul fiind transplantat imediat intr-o interventie chirurgicala clasica.

Femeia careia i s-a transplantat uterul a urmat in prealabil tratamente pentru fertilizare in vitro. La zece luni de la interventia chirurgicala, femeii, care traieste in Suedia, i s-a implantat un embrion in uter si, dupa cateva saptamani, i-a fost confirmata sarcina.

Femeia a nascut un baietel sanatos. Medicii spera ca aceasta tehnica va face procesul mai putin invaziv pentru donatoare.

,,Vrem ca procedura sa fie cat mai putin lipsita de riscuri pentru donatoare”, a declarat medicul Liza Johannesson, ginecolog, chirurg si oncolog la Centrul medical al Universitatii Baylor din orasul american Dallas.

Aceasta a facut parte si din echipa de medici care a lucrat la primele transplanturi de uter din lume, realizate in Suedia, in 2012. La nivel mondial, 15 copii au fost nascuti de mame cu uter transplantat, insa noul caz este o premiera pentru ca a fost vorba de o interventie chirurgicala asistata de robot.

Citeste si In premiera, un baietel din Romania ales sa fie imaginea campaniei de boli rare in Europa

Sursa: Mediafax