Primul festival national de stiinte isi deschide portile

In luna septembrie, odata cu inceperea anului scolar,  isi deschide portile ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL, primul festival national de stiinte. Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educatia alternativa din Romania, dupa modelul targurilor de stiinta care sunt foarte populare in alte tari. Astfel, liceeni vor putea sa interactioneze direct cu 34 de „mentori” pentru a discuta optiuni de cariera in diferite domenii STEM.

Citeste si Peste 2.800.000 de elevi si copii de gradinita incep cursurile anului scolar 2019 – 2020

ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL  a luat fiinta din doua initiative similare care au avut loc in ultimii ani: Romanian Science Week in 2017 si Timisoara Science Festival in 2018.  Initiativa are doua obiective principale. In primul rand, festivalul isi propune sa construiasca o legatura dintre diaspora academica si mediul educational din Romania, oferind astfel modele de succes si orientare in cariera tinerilor din Romania. Astfel, 34 de romani care sunt studenti sau cercetatori la universitati de prestigiu din strainatate, majoritatea de la Oxford, vor tine ateliere in liceele din cele trei orase si vor coordona voluntarii care s-au inscris sa faca experimente pentru publicul larg in cadrul celor trei evenimente.

In al doilea rand, evenimentul doreste sa ofere o platforma celor care sunt pasionati de stiinta, cultivand astfel parteneriate locale cu organizatii autohtone, initiative locale si institutii de invatamant pre-universitar si universitar.

Festivalul este organizat in acelasi format in toate cele trei orase. In prima zi de festival, cei 34 de studenti si cercetatori vor face prezentari in licee unde vor vorbi despre experienta lor de studiu, despre cariera sau despre cum se face cercetare. Astfel, liceeni vor putea sa interactioneze direct cu cei 34 de „mentori” pentru a discuta optiuni de cariera in diferite domenii STEM. A doua zi de festival, voluntarii sub coordonarea mentorilor vor organiza un targ de experimente in aer liber la care toata lumea cu varste intre 3 si 103 ani este invitata sa descopere stiinta.

Citeste si Hashtag-urile de pe retelele sociale pot pune in pericol siguranta copilului tau, spun expertii

La Timisoara sub umbrela festivalului se va desfasura primul seminar in Romania organizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Universitatea din York, Wellcome Trust in colaborare cu Fundatia Hategan. Abordand diferite aspecte de politici publice de sanatate, seminarul va fi transmis live in peste 100 de tari prin intermediul platformei OMS. Invitati speciali sunt Dr. Lynda Dulop, lector la Universitate din York care va vorbi despre rolul educatiei in implementarea politicilor de sanatate si Dl. Vlad Mixich, recent ales in conducerea Agentiei Europene pentru Sanatate si Siguranta la Locul de Munca, care va vorbi despre campaniile de vaccinare in Romania.

Nucleul de organizare a Romanian Science Festival este format din: SANDOR KRUK, care are un doctorat astrofizica de la Universitatea Oxford, iar acum lucreaza ca cercetator in domeniul stiintelor spatiale la Agentia Spatiala Europeana, ELIZA CASAPOPOL care a terminat un master in matematica la aceeasi universitate, iar acum lucreaza in Olanda in domeniul inteligentei artificiale, OANA ROMOCEA, care timp de noua ani a fost responsabila cu PR-ul si comunicarea in cadrul Universitatii Oxford, iar in ultimii 5 ani, de cand s-a intors in Romania, se implica in proiecte educationale si sociale si nu in ultimul rand, CIPRIAN PLOSTINAR, cu un doctorat in fizica de la Universitate Oxford, care acum este director de cercetare la Universitatea Lund, Suedia.

„Atitudinea elevilor din Romania fata de stiinta urmeaza una dintre urmatoarele doua traiectorii: fie le e frica de tot ce inseamna stiinta exacta si atunci evita orice informatie care i-ar ajuta sa-si schimbe perceptia, fie, daca sunt atrasi de stiinta, se niseaza foarte mult pe o singura materie, ignorand interdisciplinaritatea. Noi credem ca daca elevii sunt expusi stiintelor exacte intr-un mod accesibil, ei vor putea sa inteleaga ca plaja de optiuni de cariera oferite sunt numeroase. De asemenea, dorim sa le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea sa studieze in strainatate si care vor fi disponibili sa le impartaseasca din experienta lor. Acesta este scopul pentru care organizam Romanian Science Festival care, de la prima editie, suntem bucurosi ca ajunge in trei orase. Speram ca anul urmator sa adaugam mai multe orase. Pana atunci, anul acesta va asteptam la Baia Mare, Pitesti si Timisoara!”, au declarat organizatorii.

La fel ca anul trecut, Timisoara Science Festival este unul dintre proiectele castigatoare din cadrul Fondului Stiintescu, implementat de Fundatia Comunitara Timisoara.

PROGRAMUL TARGURILOR IN AER LIBER

Intrarea libera 

  • BAIA MARE 14 septembrie

Colegiul National „Vasile Lucaciu” 

11:00-17:00 

  • PITESTI 21 septembrie 

Colegiul National „Ion C. Bratianu” 

11:00-17:00 

  • TIMISOARA, 14 septembrie

Iulius Gardens 

11:00-17:00  

Citeste si Cartile ,,Harry Potter”, eliminate dintr-o scoala catolica, in urma sfaturilor unor exorcisti