Vitamina D, diabet juvenil si testul panorama in programe nationale

Vitamina D, diabet juvenil si testul panorama, incluse in programe nationale derulate de Ministerul Sanatatii. Institutia va implementa un program national care va asigura vitamina D persoanelor care au carenta, precizand ca spitalele vor fi dotate cu aparate necesare pentru detectarea insuficientei vitaminei din corp. Totodata, in 2019, Ministerul Sanatatii continua şi alte proiecte precum cel al diabetului juvenil, dar va introduce si finantarea testului panorama la femeile insarcinate.

Vezi si Copiii cu diabet vor beneficia gratuit de cel mai bun tratament

,,Au fost multe discutii legate de proiectul de buget din acest an. Ministerul Sanatatii a avut parte de o propunere prin care bugetul este majorat cu peste 65% la partea de investitii şi programe nationale. (…) Da, va fi implementat un astfel de proiect (n.r. – vitamina D)”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

,,Exista posibilitatea ca aproape 65% din populatia Romaniei sa aiba nivel inadecvat de vitamina D. Fie deficit, fie insuficienta. (…) Programul acesta national va finanta atat investigatia, cat şi medicatia necesara”, a declarat Sorina Pintea, subliniind ca specialiştii din cadrul comisiei de Sanatate analizeaza, in acest moment, care vor fi criteriile de eligibilitate in cadrul programului, dar şi care va fi bugetul proiectului. Ministrul Sanatatii spune ca insuficienta de vitamina D are mai multe efecte negative.

,,Carentele de vitamina D sunt cunoscute. La copii dau rahitism, la adulti osteoporoza. Pot sa dea şi anumite forme de cancer de prostata colon, boli autoimune”, a explicat Sorina Pintea.

Citeste si Ce test trebuie sa faca gravidele pentru a vedea daca au diabet gestational

,,Continuam programul de diabet juvenil prin implementarea a 3.500 de senzori prin monitorizarea glicemiei. (…) Vom incepe cu copiii, dupa adultii. Sunt aproximativ 41.000 de persoane care sunt cuprinse in acest program. Este vorba şi despre finantarea testului panorama de femeile insarcinate”, a precizat Pintea.

Liviu Dragnea a declarat duminica seara, dupa discutiile despre buget, ca intentioneaza ca o suma importanta din fondurile serviciilor secrete sa ajunga la Sanatate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

„Despre buget am spus ca vreau ca o suma rezonabila dar importanta din bugetul unor servicii secrete sa fie mutata la sanatate, pentru niște programe vitale pentru copiii din Romania. Alocarea de vitamina D, care este extrem de importanta pentru un om, poate fi considerat un program de importanta și siguranta nationala. La fel și programul pentru diabetici”, a declarat Liviu Dragnea.

Vezi si Importanţa analizelor preconceptionale!

Sursa: Mediafax