Romania, penultimul loc in UE ca rata de acoperire cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei

Romania se situeaza in penultimul loc in Uniunea Europeana ca rata de acoperire cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei, cu un procent de 86%, avertizeaza Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), care precizeaza ca au fost inregistrate 62 de decese pana acum.

Vezi si 82 de cazuri nou-confirmate de rujeola raportate in ultima saptamana din martie

COPAC transmite ca lipsa informatiilor suficiente, ezitante la vaccinare, esecul in a ajunge la grupurile vulnerabile, probleme in aprovizionarea si finantarea vaccinarii si migratia populatiei – toate acestea constituie bariere cheie in cresterea acoperirii vaccinarii impotriva rujeolei, potrivit raportului ”Organizarea si furnizarea serviciilor de vaccinare in Uniunea Europeana”, realizat pentru Comisia Europeana.

Romania se situeaza in penultimul loc in Uniunea Europeana ca rata de acoperire cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei cu 86%, in vreme ce Italia este pe ultimul loc cu 85%. Ungaria are o rata de acoperire de 99%, iar media europeana este de 93,5%.

In Romania, au fost raportate pana la data de 29 martie 2019 peste 16.200 de cazuri de rujeola, din care 62 de decese, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. Doar in ultima saptamana, 82 de cazuri noi au fost inregistrate in 10 judete si Bucuresti.

In ceea ce priveste gripa, Centrul European pentru Preventia si Controlul Bolilor (ECDC) atrage atentia ca nicio tara din Uniunea Europeana nu atinge rata de acoperire cu vaccin antigripal de 75% la grupurile vulnerabile. Acoperirea cu vaccin antigripal ramane scazuta in multe tari, subliniaza ECDC, conducand la boli severe, spitalizare si moarte prematura.

Romania a raportat ca recomanda vaccinarea persoanelor peste 65 de ani si a bolnavilor cronici, insa un calcul simplu demonteaza recomandarea autoritatilor, transmite Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

,,In Romania traiesc un numar de 5 milioane persoane peste 65 de ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In 2017/20218, Ministerul a achizitionat 1.061724 doze de vaccin antigripal. De subliniat ca anul trecut Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar dublu de doze de vaccin antigripal. In 2018/2019 numarul de doze de vaccin a fost de 1.329.039. Persoanelor peste 65 de ani li se adauga bolnavii cronici, copiii, personalul din sistemul medical, iar toate aceste categorii ar trebui vaccinate. Acest calcul simplu subliniaza faptul ca achizitia de vaccin antigripal se dovedeste insuficienta”, arata Coalitia, intr-un comunicat de presa.

Potrivit Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), vaccinul este mult mai ieftin (intre 26 si 60 lei), in vreme ce spitalizarea pacientilor cu gripa costa pacientii mult mai mult. O zi de spitalizare la boli infectioase este 1128,12 lei, fara a vorbi de cei cu complicatii internati la ATI.

De la inceputul sezonului au fost confirmate peste 2.100 de cazuri de gripa. Numarul persoanelor care au murit de gripa a ajuns la 190.

Vezi si Cum il feresti de gripa pe cel mic, mai ales daca merge in comunitate?

Sursa: Mediafax