„SAMAS la bine si la greu” ajuta mamele cu COVID-19

70 de mame suspecte de sau diagnosticate cu COVID-19 vor beneficia gratuit de consiliere privind mentinerea lactatiei si servicii de consiliere psihologica in cadrul proiectului „SAMAS la bine si la greu”.

In plus, 40 dintre acestea, aflate in situatii dificile de viata (provenind din familii cu venitul mediu/membru familie sub 500 lei, victime ale violentei in familie, mame minore, femei in situatii de risc) vor primi o pompa manuala de san, pentru a-si putea mentine lactatia pe durata separarii de bebelusul lor.

Proiectul este derulat de Asociatia SAMAS cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Tot in cadrul programului SAMAS la bine si la greu, educatorii perinatali SAMAS vor fi formati de specialisti, pentru a gestiona impactul COVID-19 asupra mamelor si bebelusilor, se va actualiza platforma care pune la dispozitia mamelor informatii la zi, pentru sanatatea lor si a bebelusului si se vor realiza materiale informative destinate parintilor, in format print si video in legatura cu impactul pandemiei asupra perioadei perinatale. Pentru a asigura accesul facil la informatie, toate materialele vor fi distribuite de catre Asociatie maternitatilor COVID-19 din tara.

Prin actiunile propuse, proiectul se adreseaza in mod direct mamelor suspecte de sau diagnosticate cu COVID-19, precum si copiilor acestora, care, conform Conventiei ONU pentru Drepturile Copilului, au dreptul la alaptare.

Pentru a beneficia de consiliere mamele aflate in maternitatile COVID-19 pot apela numarul 0786 489 687 sau pot scrie la [email protected], iar Asociatia SAMAS le va organiza sesiunile gratuite de sprijin prin telefon sau video call.

Proiectul SAMAS la bine si la greu a fost initiat de Asociatia SAMAS in luna aprilie, anul acesta, ca raspuns la o situatie acuta si care nu putea fi anticipata: pandemia de Coronavirus. Ministerul Sanatatii a decis, prin Metodologia publicata in data de 30 martie 2020, ca bebelusii nascuti de o mama confirmata cu Coronavirus sa fie separati de aceasta pâna când testele demonstreaza ca mama este sanatoasa. Nou-nascutii au fost, astfel, privati de beneficiile laptelui matern si de legatura profunda creata in momentul alaptarii. Iar mamele, la rândul lor, au trecut printr-o perioada extrem de grea, fiind nevoite sa faca fata starii dificile de lauzie, dar si situatiei de incertitudine si separarii de bebelusii lor.

Chiar daca metodologia de ingrijire a bebelusului nascut de o mama infectata cu COVID-19 a fost actualizata, când mama este diagnosticata cu SARS-COV-2 (indiferent de prezenta sau absenta simptomatologiei), interactiunea dintre aceasta si nou-nascut este realizata cu ajutorul personalului medical prin intermediul dispozitivelor de comunicare de tip video call/video-record. Noua metodologie mentioneaza ca sustinerea emotionala a acestor mame trebuie sa fie asigurata pe durata internarii de catre personalul medical specializat, cu mentinerea monitorizarii acestor paciente si dupa externarea din maternitate, având in vedere gradul crescut de anxietate asociat acestei perioade, in randul populatiei de gravide, precum si riscul asociat de depresie postpartum. Tocmai de aceea, Asociatia SAMAS ofera, prin programul SAMAS la bine si la greu, sprijin mamelor care aduc pe lume un bebelus in plina pandemie.

Suntem alaturi de familiile care asteapta un copil si pentru care bucuria este umbrita de riscul crescut de infectare cu virusul SARS-COV-2. Viitoarele mame au nevoie de informatii despre procedurile aplicate in spitalul unde vor naste, precum si de sprijinul profesionistilor perinatali (cadre medicale, consilieri in alaptare, psihologi samd), al familiei si al comunitatii.

De asemenea, suntem alaturi si de cadrele medicale, care, desi se confrunta cu o situatie exceptionala, uneori in conditiile dotarii precare, imbunatatesc experienta din maternitate pentru gravidele si mamele din România. Dovada o constituie numarul mare de educatori perinatali SAMAS care ofera consiliere in alaptare, in aceasta perioada, precum si demersurile Comisiilor de Obstetrica-Ginecologie si Neonatologie din cadrul Ministerului Sanatatii pentru imbunatatirea si actualizarea Metodologiei privind nasterea la gravidele cu infectie suspicionata/confirmata cu SARS-COV-2/COVID19, preluarea, ingrijirea si asistenta medicala a nou-nascutului. Aceasta a fost revizuita in concordanta cu ultimele dovezi stiintifice, inclusiv noul standard de aur al Royal College of Obstetricians and Gynaecologists din Marea Britanie, care a ajuns la a paisprezecea actualizare. Consideram ca fiecare clipa in plus pe care mama o petrece impreuna cu bebelusul ei, in siguranta, este un câstig, nu doar emotional, ci si pentru sanatatea bebelusului, care are astfel, sansa unui start bun in viata” – spune Sinziana Ionita-Ciurez, Director Operational al Asociatiei SAMAS.

Citeste si: Studiu: laptele matern este magic!