Sorin Cîmpeanu: ”Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent azi la deschiderea anului școlar în trei unități de învățământ, iar în discursul său a ținut să sublinieze faptul că ”școala nu se face pentru notă” și că ar trebui să fie eliminată ”goana după note”:

”Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar, în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu. Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă” a spus Sorin Cîmpeanu în timpul discursului de la Colegiul Național Sfântul Sava din București.

Pe lângă aceste lucruri, ministrul Educației a enumerat care sunt modificările din acest nou an școlar, punând accentul pe împărțirea pe module, precum și pe elementul nou adus de Săptămâna Verde.

”Se spune că sunt multe schimbări anul acesta. Dragi elevi, în ceea ce vă privește, schimbările sunt minime anul acesta. Vor fi mari începând cu septembrie anul viitor. Ne dorim să fie mari. Dorim să păstrăm tot ceea ce este bun și să adăugăm alte lucruri care să facă școala mai prietenoasă, care să dea flexibilitate sistemului de învățământ – și mă refer și la nevoia de încredere și delăsare a deciziei mai mult decât până acum în mâna profesorilor, dar și la alegerea voastră având, spre exemplu, curriculum la decizia școlii și la alegerea elevului, începând de anul viitor, până la 30% din numărul de ore pe săptămână. Anul acesta, o singură noutate, în afară de alternanța firească a perioadelor de învățare cu perioadă de repaus. Spun firească, pentru că dintotdeauna a fost așa, din totdeauna au fost perioade de învățare, că s-au numit module sau semestre, puțin contează, au fost vacanțe. (…) Alte schimbări nu sunt anul acesta, poate săptămâna verde, care este o perioadă dedicată acțiunilor de mediu, și o spun cu toată răspunderea: la toate întâlnirile ministrului Educației din Europa, România este apreciată pentru această inițiativă de a susține educația pentru mediu.” a mai spus ministrul Educației.