Sorina va putea pleca din tara cand va avea pasaport

Procurorul general Bogdan Licu a anuntat dupa discutiile de la Sectia de ancheta, ca pasaportul Sorinei a fost retinut pentru ca existau indicii ca acesta a fost obtinut ,,prin mijloace nu tocmai legale”. Potrivit acestuia, Sorina va putea pleca din tara cand va avea pasaport.

Citeste si Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor

,,In momentul in care a fost solicitat pasaportul, au existat anumite indicii ca ar fi fost obtinut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot sa va spun. In momentul de fata, s-au lamurit mai multe dintre aceste aspecte si, in perioada imediat urmatoare, o sa aveti o rezolvare la aceasta chestiune. Este decizia procurorului (daca-i da sau nu pasaportul -n.r.). O sa vedeti ca, in perioada imediat urmatoare, aceasta problema se va rezolva. Nu a fost pus nimeni sub invinuire sub acest aspect, dar la acel moment au existat date si indicii cu privire la anumite nereguli care au fost in momentul eliberarii pasaportului”, a declarat Bogdan Licu, dupa discutiile de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ).

Intrebat care este baza legala a Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie pentru a retine pasaportul fetitei, procurorul general a replicat ca in aceasta cauza este cercetat un magistrat, respectiv procurorul Maria Piturca, cea care a luat-o cu forta pe Sorina pentru a o duce la familia adoptiva. Procurorul general a declarat ca spera ca familia adoptiva nu va parasi tara cu fetita inainte de decizia de la Slatina.

Citeste si Parintii adoptivi ai Sorinei, audiati 9 ore

,,Fiind cercetat si un magistrat, pe cale de consecinta, toate aspectele investigate sunt de competenta Sectiei. Atata timp cat un magistrat este cercetat intr-o cauza, competenta apartine acestei Sectii. Procedura de adoptie este finalizata, avem o sentinta definitiva, iar prin respingerea cererii mele de revizuire a ramas definitiva. Fetita nu putea pleca cu aceasta familie, pana in acest moment, pentru ca nu avea pasaport. In momentul in care va avea pasaport, fetita va putea pleca din tara. Parerea mea este ca parintii adoptivi vor fi suficient de intelepti sa nu plece din tara cu fetita pana in momentul in care nu se va solutiona si cererea de ordonanta presedintiala”, a conchis Bogdan Licu.

Judecatoria Slatina ar fi trebuit sa decida daca Sorina, fetita din Baia de Arama, poate parasi tara impreuna cu familia de romani stabiliti in Statele Unite ale Americii, care a adoptat-o, insa decizia a fost amanata pentru data de 18 iulie 2019, pentru indeplinirea unor obligatii stabilite in sarcina partilor, fiind vorba de chestiuni organizatorice. Judecatoria Slatina este a cincea instanta chemata sa solutioneze ordonanta presedintiala, dupa Judecatoria Drobeta Turnu Severin, Tribunalul Mehedinti, Curtea de Apel Craiova si Tribunalul Olt. Procurorul general al Parchetului General, Bogdan Licu, a solicitat ordonanţa preşedinţiala privind interzicerea parasirii teritoriului Romaniei de catre Sorina.

Procurorul general a cerut ministrului Muncii sa ii comunice daca s-a analizat cazul adoptiei

Procurorul general interimar a solicitat ministrului Muncii sa ii comunice daca s-a efectuat o analiza in cazul adoptiei Sorinei. Acesta asteapta o analiza cu privire la intreaga procedura de adoptie din Romania deoarece crede ca lucrurile sunt in neregula si procedura trebuie simplificata. Procurorul general a precizat ca interesul indreptat asupra acestui caz nu are in vedere parintii adoptivi. Totodata, Bogdan Licu a mai spus ca Ministerul Public nu isi poate asuma inactivitatea familiei Sacarin, in ceea ce priveste posibilitatea ca statul roman si ministerul Public de a plati parintilor adoptivi salariile pe care nu le pot incasa, daca instanta hotaraste ca fetita sa mai ramana in tara.

,,Ministerul Public nu isi poate asuma o inactivitate in situatii care sunt prezentate in media si care prezinta potentiale indicii cu privire la savarsirea unor infractiuni. Data trecuta, in 2016, cand eram procuror general interimar, intr-o dimineata, m-am sesizat din oficiu cu privire la cazul Hexipharma. La fel am fost intrebat daca isi asuma Ministerul Public o eventuala situatie complicata. Ne-am asumat si s-a finalizat dosarul cu trimiterea in judecata. Mai bine cercetam, ne lamurim, constatam ca nu este nimic penal, decat sa asteptam sa fim spectatori. In masura in care ne sunt semnalate de catre dumneavoastra (presa – n.r.) cazuri punctuale, reactionam. Nu putem sa reactionam la cazul general, sa verificam noi, Ministerul Public, toate adoptiile din Romania, plecand de la prezumtia ca sunt ilegalitati. Atunci cand se prezinta situatii punctuale, rezulta date, indicii ca ar fi ceva in neregula, atunci ne sesizam”, a mai declarat Bogdan Licu.

Sursa: Mediafax

Citeste si Parintii adoptivi ai Sorinei cer stramutarea judecarii ordonantei presedintiale