Studiu: Copiii cu varste peste 10 ani pot transmite coronavirusul la fel ca adultii

Copiii cu varste de peste zece ani pot transmite coronavirusul la fel de mult ca adultii, arata un studiu amplu efectuat in Coreea de Sud, scrie The New York Times. Si atunci intrebarea este daca nu cumva redeschiderea scolilor este periculoasa?

In dezbaterile intense privind redeschiderea scolilor, o intrebare-cheie a fost daca si cat de mult pot transmite copiii coronavirusul. Studiul efectuat de Centrul sud-coreean pentru Controlul si Prevenirea Epidemiilor are raspunsul: copiii mai mici de 10 ani transmit coronavirusul cu o frecventa mai redusa decat adultii, dar riscul nu este zero. In schimb, copiii cu varste intre 10 si 19 ani pot transmite coronavirusul cel putin la fel de mult ca adultii.

Cercetatorii sud-coreeni au monitorizat 59.073 de persoane care au avut contacte cu 5.706 de pacienti bolnavi de Covid-19, in perioada 20 ianuarie – 27 martie 2020. Studiul s-a concentrat pe rata contagierii in randul membrilor familiei restranse. Rata de contagiune a fost de 18,6% in familiile in care erau copii cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani. In casele in care erau copii cu varste de pana la noua ani, aceasta rata a fost de 5,3%.

Concluziile sugereaza ca, in cazul redeschiderii scolilor, comunitatile se vor confrunta cu focare de infectie la copiii de toate varstele, avertizeaza unii specialisti.

Sursa: Mediafax