Somnul consistent poate ajuta adolescentii cu ADHD sa se organizeze mai bine

Un nou studiu arata ca adolescentii care sufera de Tulburare de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD) se pot concentra, isi pot planifica si controla propriile emotii daca au mai multe ore de somn. Aceste constatari, primele de acest fel la persoanele care sufera de ADHD, au fost prezentate de catre Societatea Fiziologica Americana (presc. APS) la intalnirea numita „Biologie Experimentala” de anul acesta in Orlando, Florida.

ADHD este una dintre cele mai comune tulburari neuro-comportamentale gasite la copii si adolescenti. Cei care sufera de ADHD au, de obicei, probleme in abilitatile executive, cum ar fi concentrarea, atentia sau gestionarea timpului, scrie Societatea Fiziologica Americana. 

Provocarile cu care se confrunta acestia au legatura cu performanta scolara, cu abilitatile sociale si cu dezvoltarea emotionala. Cercetarea anterioara a gasit ca, orele putine de somn contribuie la slaba functionare a abilitatilor executive in dezvoltarea adolescentilor, dar acei adolescenti cu ADHD nu au participat la studiu.

Citeste si ADHD: Un medicament cunoscut poate provoca psihoza

Cercetatorii de la un centru medical al Spitalului pentru Copii Cincinnati din Ohio, SUA, au masurat functia executiva la adolescentii voluntari, care sufereau de ADHD, dupa doua probe diferite de somn. Timp de o saptamana, voluntarii au dormit sase ore jumatate pe noapte, urmand apoi o saptamana in care voluntarii au dormit noua ore jumatate pe noapte.

Dupa fiecare experiment al somnului, cercetatorii le-au oferit un inventar de evaluare a comportamentului functiei executive, editia a doua (BRIEF2) voluntarilor. BRIEF2 evalueaza domeniile functiilor executive, cum ar fi memoria, planificarea si organizarea, controlul emotional, initierea si inhibarea.

Testele de evaluare au demonstrat deficite semnificative in toate domeniile functiilor executive dupa saptamana restrictiva in comparatie cu saptamana cu prelungire a somnului.

Citeste si Comportamentul parintilor, influentat de copilul cu ADHD

Cresterea orelor de somn poate avea un impact pozitiv si semnificativ in functionarea sociala, emotionala si scolara a adolescentilor care sufera de ADHD. „Somnul poate fi un important factor de luat in calcul in viitoarele interventii”, scriu cercetatorii.

Citeste si ADHD tulburarea copiilor moderni

Autor: Andreea Borcila