Tichetele de creșă se majorează cu 30 de lei/ Cine beneficiază de aceste tichete și în ce condiții se acordă

Tichetele de creșă se majorează cu 30 de lei, începând cu aprilie 2023, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Află aici cine beneficiază de aceste tichete și în ce condiții se acordă.

Potrivit ordinului pus în dezbatere publică, valoarea tichetelor de creșă acordate de angajator pentru plata creșei ar putea ajunge la 600 de lei, începând cu luna aprilie a acestui an (în prezent este 570 de lei).

Tichetele creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, potrivit edupedu.ro.

Acestea se acordă atât angajaților din sistemul priva cât și celor de la stat și pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Tichetele de creșă se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.

Valoarea tichetelor de creșă se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității.

Ce acte trebuie să prezinte angajatul pentru a primi tichete de creșă:

”Tichetele de creșă se distribuie salariaților, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum și pentru cei cărora li s-a instituit tutela, pe baza următoarelor documente:

  1. a) „cerere pentru acordarea tichetului de creșă;
  2. b) actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
  3. c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;
  4. d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
  5. e) declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
  6. f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern”, se arată în Normele Metodologice din 28 decembrie 2018 de aplicare a Legii nr. 165/2018privind acordarea biletelor de valoare.