Tratament stomatologic gratuit pentru 1000 de copii din comunitati rurale defavorizate

In Romania, 3 din 4 copii cu varste intre 5 şi 13 ani au carii la dintii temporari si 4 din 10 copii de pana in 13 ani au carii la dintii definitivi. Peste 80% din copiii de la sate nu au fost niciodata la medicul stomatolog. Un program de preventie si tratament stomatologic gratuit pentru 1000 de copii din comunitati rurale defavorizate se deruleaza pana pe 29 februarie 2020, gratie asociatiei Merci Charity Boutique.

Citeste si Consultatii stomatologice gratuite oferite de Colgate si Crucea Rosie 

Primul cabinet stomatologic mobil din Romania al asociatiei Merci Charity ajunge la aproape 1.000 de copii din comunitati rurale defavorizate din judetul Tulcea si la copii, cazuri sociale din Bucuresti. In Tulcea, nu exista niciun cabinet de medicina dentara in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Tulcea in peste 74% dintre comune. In mediul rural din Romania functioneaza doar 13% din totalul cabinetelor de medicina dentara, iar numarul medicilor dentisti de la sate este de 7 ori mai mic comparat cu mediul urban.

Scopul proiectului ,,Educatie orala, preventie si nutritie pentru sanatatea orala a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zana Merciluta” este imbunatatirea starii sanatatii orale a 960 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani din comunitati marginalizate din judetul Tulcea si din Bucuresti prin interventii de profilaxie orala derulate in cabinetul stomatologic mobil (consult, periaj dentar profesional, sigilari dentare, tratament non-invaziv) si derularea in 16 scoli a unui curs de igiena orala si nutritie corecta, cu demonstratie si exersare a periajului dentar cu  sprijinul medicilor dentisti voluntari. Copiii vor primi gratuit pasta de dinti, periuta si cartea pentru copii “Ghid de nutritie povestit”.

Citeste si 50% dintre copiii care merg la dentist se prezinta cu urgente