Un nou caz de meningita meningococica. Nu se impune vaccinarea

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca nu se impune introducerea obligatorie a vaccinarii impotriva meningitei, chiar daca au existat cazuri de deces, deoarece numarul imbolnavirilor este mic. Un nou caz de meningita meningococica a fost semnalat la Botosani.

Citeste si Meningita meningococica: 13 decese in 2017

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a fost intrebata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, daca se impune introducerea vaccinarii obligatorii impotriva meningitei, avand in vedere ultimul deces survenit in cazul unei eleve de 18 ani de la Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Bucuresti. Sorina Pintea a spus ca nu este necesara introducerea vaccinului in programul national de imunizare, numarul de imbolnaviri fiind mic. Ministrul Sanatatii a declarat ca a mai aparut un caz de meningita, la o alta tanara de 18 ani din Botosani, dar starea acesteia este stabila.

„A fost o isterie nejustificata. Exista meningita si meningita meningococica, care, la fel, este de doua tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din pacate, acea tanara se intalneste rar. Avem aproximativ 2 – 5 cazuri pe an din acel tip. In 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningita, 13 soldate cu deces si nu toate erau din acest tip. Vreau sa va spun ca nu intentionam in perioada urmatoare sa introducem acest vaccin in programul national de vaccinare pentru ca se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid. Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din pacate, a ramas pe stoc si nu este utilizat, desi s-au facut campanii. L-am intrebat, in momentul in care cazurile ajuns la cabinet, pe presedintele comisiei daca se impune introducerea in programul national obligatoriu si a spus ca in acest moment nu, avand in vedere numarul mic de cazuri. Pe de alta parte, mai avem un caz la Botosani, o pacienta de 18 ani, venita din Italia, tot meningita meningococica, dar nu acel tip. Este tratata cu antibiotice si este bine in acest moment”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca va fi reluata campania de vaccinare antirujeolica, dupa ce numarul cazurilor de rujeola a crescut de patru ori dupa incheierea campaniei precedente.

„Avem in crestere numarul cazurilor de rujeola. Am facut anul trecut acea campanie si se pare ca in timp ce noi faceam campanie a fost perfect, daca se duce ministrul, Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF, facem toate judetele. Cum am terminat campania, a inceput sa creasca iar numarul de cazuri. Nu e simplu. De la 21 de cazuri pe saptamana ajungem la 102, din nou”, a mai spus ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, va fi pornita din nou campania, saptamana viitoare, in judetul Ialomita.

Vezi si Caz de meningita la Liceul Gh. Lazar din Capitala.

Sursa: Mediafax