Un simplu test te ajuta sa afli daca intri in categoria celor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar

In fiecare an, pe data de 4 februarie, este marcata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, initiativa care are ca principal scop reducerea numarului de decese cauzate de cancer, prin cresterea nivelului de constientizare in randul populatiei cu privire la aceasta afectiune.

In Romania, cancerul pulmonar se situeaza pe primul loc, atat ca numar de cazuri diagnosticate, cat si ca numar de decese inregistrate in randul barbatilor, iar mai nou este o cauza frecventa de mortalitate si in randul femeilor. Afla aici cum un simplu test te ajuta sa afli daca intri in categoria celor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar.

In fiecare an, in Romania sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. 4, 75% dintre acestea in stadii avansate, cand optiunile terapeutice sunt limitate. Peste 10.000 de persoane si-au pierdut viata in 2018 din cauza acestei afectiuni.

 Romanii pot afla printr-un test online daca se afla in grupul de risc pentru cancerul pulmonar

 Cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului, FABC si SNMF lanseaza un test online prin care romanii pot afla daca se afla in grupul celor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar. Acest test poate fi accesat aici.

Testul poate reprezenta un prim pas in procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acesta se bazeaza pe doar 10 intrebari la care se poate raspunde in mai putin de 5 minute. In cazul in care persoana care face testul intra in grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomanda un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezinta un instrument accesibil de constientizare a riscurilor de a dezvolta o boala grava, cat si un indemn la actiuni de preventie”, afirma Cezar Irimia, Presedinte FABC.

Avand in vedere importanta diagnosticarii timpurii, accesul la informatii despre cancerul pulmonar si simptomele sale este extrem de important. Vizita la medicul de familie in mod regulat si investigatiile recomandate de catre acesta pot reprezenta oportunitati importante de identificare a cancerului pulmonar in stadii incipiente. Insa datele Eurostat arata ca 42% dintre romani nu merg nici macar o data pe an la medicul de familie, lipsa cunostintelor despre sanatate, teama de diagnostic, relatia medic-pacient, lipsa accesului la servicii medicale, fiind cativa dintre factorii care determina neprezentarea la medicul de familie.

“Rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de sanatate si cel care poate interpreta simptomele si evalua riscul de cancer pulmonar, in functie de care poate trimite pacientul catre un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie. Recomand persoanelor ce manifesta o tuse persisenta, respiratie ingreunta, scadere in greutate sa mearga la medicul de familie pentru un consult amanuntit. Din perspectiva politicilor de sanatate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare si mai apoi tratament”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Mituri si conceptii gresite

 MSD Romania a identificat o serie de mituri frecvente si un bagaj de informatii eronate la care sunt expuse persoanele care cauta informatii despre cancerul pulmonar.

Un prim exemplu ar fi afirmatia ca aceasta boala este cauzata exclusiv de fumat, acesta fiind singurul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Insa, desi fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, exista multi alti factori externi care pot provoca aceasta afectiune. Studiile au indicat ca expunerea la radiatii (radon) si riscul ocupational de expunere la substante chimice carcinogene, precum azbestul sau arsenicul, pot duce la aparitia cancerului pulmonar. De asemenea, poluarea aerului a fost asociata cu aceasta afectiune. Se estimeaza ca aproximativ 25% dintre pacientii cu cancer pulmonar nu au fumat niciodata.

Imaginea pe care o au oamenii despre cancerul pulmonar este deformata. Acestia asociaza cancerul pulmonar cu o condamnare la moarte, fara sa aiba informatii despre progresul stiintific inregistrat in domeniul diagnosticarii si tratamentului cancerului pulmonar. Cele mai recente studii arata o rata de supravietuire in crestere semnificativa  la 5 ani si imbunatatirea cresterii calitatii vietii celor care se confrunta cu aceasta boala.

„Imunoterapiile redefinesc supravietuirea pe termen lung in cancerul pulmonar, iar pacientii romani diagnosticati in stadii avansate au acces la aceste terapii inca din prima linie de tratament. Diagnosticarea timpurie si accesul la tratamente inovatoare, consolidate de politici de sanatate bazate pe dovezi, pot in continuare contribui la cresterea semnificativa a ratelor de supravietuire. Este nevoie de o colaborare stransa la nivelul tuturor factorilor cheie din sanatate pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Nicolas Renard, Managing Director MSD Romania.

O alta impresie eronata este ca doar persoanele in varsta se imbolnavesc de cancer pulmonar. In general, acesta este diagnosticat la persoanele in varsta, dar nu este exclus sa apara si in cazul persoanelor mai tinere. La nivel global, s-a estimat ca, in 2018, peste 281.000 de cazuri de cancer pulmonar au fost diagnosticate la persoanele cu varste mai mici de 55 de ani.