Voluntari asteptati sa se implice in centrele de plasament din Romania

Plecand de la ideea ,,Daruiesti timp, primesti bucurie!”, 1000 de voluntari noi sunt asteptati sa se implice in centrele de plasament sa ajunga din Bucuresti si din 24 de judete din tara, in cadrul programului educational Ajungem MARI.

Pana pe 28 februarie Ajungem MARI cauta voluntari care sa mearga saptamanal, pentru o perioada de cel putin 6 luni, in centrele de plasament pentru a sustine sedinte interactive de pregatire scolara, ateliere creative sau de cultura generala, punand mult accent pe incurajarea copiilor. Fiecare voluntar transmite copiilor cunostintele lui, in functie de pasiuni si abilitati, de la romana, matematica si engleza, pana la informatica, muzica, teatru, arte plastice, educatie pentru sanatate sau financiara. Nu este nevoie de experienta in lucrul cu copiii, doar de bunavointa de-a darui 3 ore/ saptamana unor copii si adolescenti care au mare nevoie de mentori dornici sa-i ajute la teme si sa imparta cu ei din cunostintele lor.

Vezi si Fonduri europene pentru dezinstitutionalizarea copiilor aflati in centrele de plasament

Voluntarii vor participa la un training initial si vor fi consiliati pe parcurs. Sunt cautati voluntari adulti, dar si tineri peste 16 ani, din orice domeniu, care sa creada in potentialul copiilor, sa ii inteleaga si sa ii asculte.

„Separati de familiile lor, acesti copii minunati sunt foarte vulnerabili si au mare nevoie de prieteni si mentori care sa le ofere atentie, curaj si un model pentru o viața mai buna. Fiecare dintre noi poate ajuta un copil sa mearga mai departe si sa devina un adult fericit, responsabil si sanatos. Copiii au un potential fantastic, dar e nevoie de implicare din partea noastra, a tuturor, ca ei sa isi descopere drumul”, a declarat Iarina Taban, director executiv si fondator Ajungem MARI.

Programul se deruleaza de aproape 5 ani, iar pana acum s-au implicat peste 6.000 de persoane. Voluntarii spun ca invata, si ei, de la copii si primesc mai mult decat ofera.

„Sunt atatia copii care au nevoie de o imbratisare, de o vorba calda, de cineva pe care sa il aiba ca model. Doar prin a fi prezenti langa ei, deja facem o schimbare! E cel mai frumos sentiment sa oferi fara sa astepti nimic inapoi”, a spus Andreea Mihaela Baraboi, voluntara Ajungem Mari în Targu Mures

„De la copii am invatat multe lucruri si invat constant. M-au învatat sa zambesc si sa ma joc din nou, sa sper si sa continui mereu, chiar daca drumul e greu. M-au invatat ca, pana la urma, rezultatele muncii tale vor aparea de unde te astepti mai putin”, a precizat Stefana Banica, voluntara Ajungem Mari în Iasi.

Gala nationala a voluntarilor – Voluntari Ajungem Mari; credit foto Ajungem Mari

Acest modul de voluntariat incepe in mai 2019 si dureaza 6 luni. Intre timp au loc inscrierile, perioada de training si repartizarea voluntarilor la centre in funcție de zona, program si disponibilitate. Voluntarii merg in echipe de cate 2 la aceeasi grupa de copii pentru o sedinta de 2 ore stabilita de comun acord, in timpul saptamanii sau in weekend.

Inscrierea se face prin intermediul unui formular online pana pe 28 februarie. Detalii despre program si inscrieri sunt disponibile pe site-ul www.ajungemmari.ro, in secțiunea Devino voluntar  http://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/

Programul educational Ajungem MARI al Asociatiei Lindenfeld se desfasoara in Bucuresti si 24 de judete: Arad, Arges, Bacau, Braila, Bihor, Botosani, Brasov, Buzau, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Hunedoara, Gorj, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Vrancea.

Citeste si Singurul hospice cu program non stop pentru copii functioneaza din donatii