3 greseli in ingrijirea unui bebelus

S-au scris si se vor scrie multe despre ingrijirea unui bebelus: cum sa-l schimbi, cu ce, cum sa-l adormi, cand, cum sa-l tii in brate, cum sa-l hranesti etc. Dar tinand cont de toate studiile si cercetarile de pana in prezent exista anumite lucruri ce tin de ingrijirea unui bebelus de care parintii ar trebui sa tina cont. Iata 3 greseli pe care le pot face parintii in ingrijirea bebelusului.

“Nu vorbi cu bebelusul, ca oricum nu intelege nimic” (comunica cu el chiar de la inceput!)

Un nou-nascut comunica inca de la nastere. Pana in prezent, cel mai simplu mod prin care nou-nascutul poate comunica era considerat plansul, dar acum specialistii sustin ca un micut este capabil sa exprime non-verbal destul de multe informatii, tu doar ar trebui sa incerci sa fii atent la indiciile pe care ti le arata. Are Colwin Trevarthen filmulete foarte interesante in care arata cum un bebelus poate comunica cu parintele (de exemplu, miscarile manutei stangi de obicei exprima nevoi de-ale micutului, au legatura cu sinele, iar miscarile cu manuta dreapta se refera mai mult la partenerul micutului, adica parintele), scrie psychologytoday.com.

Specialistii sustin ca ar fi bine sa incepi sa comunici cu bebelusul inca de cand este in burtica, sa-i canti, sa-i vorbesti, sa citesti in voce tare, sa mangai burtica etc, iar dupa ce se naste, in primele saptamani este esential contactul “piele-pe-piele”, tinutul in brate, leganatul, cantatul etc.

Rezultatele mai multor cercetari arata ca relatia cu bebelusul trebuie construita chiar de la inceput si ca este esential sa-i raspunzi imediat nevoilor pe care le are, pentru dezvoltarea lui fizica si mintala.

Citeste si: Limbajul bebelusului: tu intelegi ce spune micutul tau?

“Lasa-l sa planga” (nu, nu-l lasa sa planga!)

Imagineaza-ti ca te doare ceva sau ca ai un discomfort mare si nu poti sa te ajuti singur, iti vine sa plangi si nu vine nimeni sa te linisteasca, sa te ajute, cum te simti? Si acum imagineaza-ti cum se simte bebelusul cand plange si nu vii sa-l linistesti, sa fii acolo pentru el.

Studiile au aratat ca bebelusii care sunt lasati des sa planga (chiar si in cazurile in care se incearca antrenarea lor ca „sa invete sa se linsiteasca singuri”) prezinta un nivel mare de hormoni ai stresului si dezvolta pe termen lung un comportament anxios, temator, neincrezator etc.

Citeste si: Raspunde-i bebelusului intotdeauna atunci cand plange!

“Lasa-l singur” (nu-l lasa singur!)

Bebelusii nu sunt “construiti” sa stea prea mult singuri, ci sa fie conectati cu ingrijitorii: sa fie tinuti in brate, sa fie leganati, sa simta apropierea fizica, piele pe piele, mangaiere pe capsor etc. Ei se bazeaza pe ingrijirea, ocrotirea si suportul adultilor, pana cand vor creste si avea acele capacitatile de a se ingriji singuri.

Citeste si: Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!