Al patrulea trimestru de sarcina: de ce are nevoie un nou nascut?

Nasterea inseamna pentru bebelusul tau o schimbare majora: a trecut de la caldul si securizantul uter in aceasta lume plina de lucruri necunoscute. Noroc ca sunt parintii acolo sa-l ajute, sa-l iubeasca si sa aiba grija de el! Afla aici ce trebuie sa stii despre cel de-al patrulea trimestru de sarcina si de ce are nevoie un nou nascut.

Citeste si: Sfaturi utile pentru aducerea nou nascutului acasa

Al patrulea trimestru de sarcina este mai mult o metafora si reprezinta, de fapt, primele trei luni de viata ale bebelusului, acea trecere din uter la lumea inconjuratoare.

Este o perioada de tranzitie atat pentru bebelus, cat si pentru tine, parintele, ambii incercand sa va acomodati cu marea schimbare, scrie babycenter.com.

Nu uita, sunteti o echipa si invatati impreuna. Bebelusul are incredere in tine, iar tu inveti sa-i oferi tot de ce are nevoie el la inceput. Iar in cel de-al patrulea trimestru nevoile lui sunt cele primare.

Citeste si: Bine ati venit in lumea parintilor!

Plansul 
La ce sa te astepti: Pregateste-te sa auzi destul de multe reprize de plans in primele trei luni ale bebelusului. Faptul ca stii si intelegi ca acesta este deocamdata singurul lui mod de comunicare te ajuta sa cooperezi mai bine cu toate noutatile pe care ti le aduce viata de proaspat parinte.

Ce poti sa faci: cea mai buna strategie pentru a depasi aceasta etapa este sa-i raspunzi repede si intotdeauna la plansul bebelusului si sa urmaresti semnele care prevestesc o noua repriza de plans. Poti afla aici de ce plange bebelusul?.

Somnul
La ce sa te astepti: nou nascutii dorm destul de mult la inceput, mai ales in primele saptamani. In mod normal, dupa 6-8 saptamani bebelus incepe treptat sa faca diferenta dintre zi si noapte.

Ce poti sa faci: In timpul zilei, mentine incaperea lumunoasa, activa, nu te feri de zgomote, insa in momentul in care este seara, diminueaza lumina, activitatile din casa ar fi preferabil sa fie mai linistite.

Citeste si: Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?

Alimentatia

Indiferent ca este alaptat sau hranit cu lapte formula, stomacul nou nascutului este mic si se va satura foarte repede la inceput, preferand sa aiba mese dese. Cu timpul va incepe sa manance mai mult si vei observa un oarecare program de mese, exceptiile fiind in perioadele cu puseele de crestere.

Fiecare bebelus este diferit. Unii vor avea parte de o tranzitie mai usoara, in timp ce pentru altii trimestrul patru va fi mai dificil de gestionat. Printre cele mai recomandate tehnici si sfaturi in ceea ce priveste perioada de inceput cu un nou nascut, multi specialisti sustin ca masajul, infasurarea si tinutul bebelusului in brate sunt cele mai eficiente, atunci cand este vorba despre a-l ajuta pe bebelus sa se acomodeze si sa se simta in siguranta.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cum sa fii un parinte bun pentru bebelusul tau?