Alimentatia mamei care alapteaza influenteaza calitatea laptelui si dezvoltarea copilului

Alimentatia mamei carea alapteaza influenteaza calitatea laptelui si dezvoltarea copilului. De aceea, in perioada in care isi hraneste copilul la san, mama nu poate manca chiar tot ce ii pofteste inima (nu e bine nici pentru sanatatea ei, nici pentru sanatatea bebelusului). Si cu atat mai mult, nu trebuie sa tina cura de slabire!

Alimentatia mamei in timpul alaptarii in primul rand trebuie sa raspunda la intrebarile: „Este sanatos pentru mine? Dar pentru copilul meu?”

Trebuie sa ai in vedere o alimentatie care sa nu includa alimente ce baloneaza sau produc irascibilitate la nivel digestiv sau nervos (cofeina, ceaiul verde etc).

In timpul sarcinii ai acumulat cateva kilograme in plus, insa in perioada imediat urmatoare nasterii nu este indicat sa urmezi nicio cura de slabire, caci aceasta perioada coincide cu alaptarea, iar rezervele tale de calciu, magneziu, proteine si fier trebuie refacute constant.

Doar o alimentatie de calitate poate oferi un lapte de calitate!

Cu cat regimul tau alimentar este mai sanatos, cu atat laptele va avea compozitia nutritiva necesara dezvoltarii optime a bebelusului.

In primele zile dupa nastere, medicii recomanda o dieta alimentara usoara, bazata pe supa de legume si carne, lactate, ceaiuri si compoturi, trecandu-se progresiv la o alimentatie completa. In perioada alaptarii, aportul caloric trebuie sa fie suficient, pentru a se produce lapte. Acest lucru insa nu inseamna sa te supraalimentezi.

Supraalimentatia poate genera tulburari digestive, care pot influenta negativ si digestia bebelusului.

Alimente recomandate

Alimentatia sanatoasa pe care ai urmat-o in timpul sarcinii trebuie sa continue si in perioada alaptarii. Ea trebuie sa se bazeze pe fructe si legume, lactate, cereale si proteine de origine animala de cea mai buna calitate. Alimentele procesate trebuie evitate cu dezavarsire.

Ratia alimentara ideala este de 2.500 calorii (cu 500 de calorii mai mult decat in perioada sarcinii). Este nevoie de un aport proteic constituit din 60-80g, care sa cuprinda indeosebi lapte si derivate, carne, peste sau oua. Lactatele contin o cantitate mare de calciu, ajuta la digestie si nu baloneaza. Produsele de origine animala (carne de pui, vita, peste, oua) pe langa proteine contin si o cantitate importanta de fier, insa nu trebuie consumate prajite in ulei.

De asemenea, mama care alapteaza are nevoie de un aport glucidic de 340g/zi. Fructele si legumele (2-3 portii pe zi) furnizeaza aportul necesar de vitamine si minerale, atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Cerealele sunt bogate in glucide, proteine vegetale, vitamine si fibre.

Aportul de lichide (cel putin 2l/zi) trebuie sustinut cu cat mai multa apa plata -chimen- anason, ten, sunatoare, fenicul).