Angorjarea sanilor in alaptare, pe intelesul tuturor

Angorjarea sanilor este una dintre cele mai frecvente probleme atunci cand este vorba despre alaptare. In termeni populari, aceasta mai este cunoscuta si drept ,,furia laptelui”. Iti oferim o explicatie mai simpla despre ce inseamna angorjarea sanilor in alaptare si care sunt cele mai frecvente cauze.

Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.

,,Furia laptelui” sau angorjarea sanilor inseamna ca acestia sunt ,,umpluti” cu lapte. Angorjarea, dupa nastere, este fireasca, doar ca la o anumita etapa poate deveni deja o problema medicala. Undeva intre ziua a doua si a cincea de dupa nastere vei simti cum sanii devin mai mari, mai grei, mai sensibili, mai durerosi, pentru ca vor incepe sa produca lapte. O parte din aceasta ,,umplere” se datoreaza nivelurilor crescute de sange si limfa in sani, scrie babycenter.com. De obicei, disconfortul sanilor angorjati si senzatiile de ,,preaplin” se mai amelioreaza dupa primele doua saptamani, iar sanii se vor simti ceva mai moi, chiar daca vor produce o cantitate mai mare de lapte, mai ales daca acestia vor fi stimulati in continuare.

Citeste si: Cat de des alaptezi bebelusul?

Daca simti sanii inconfortabil de plini, inflamati, durerosi, mai calzi decat de obicei la atingere, atunci cel mai probabil acestia sunt angorjati. Cea mai buna solutie in acest caz este sa alaptezi sau sa folosesti pompa de san. Daca angorjarea este severa, atunci este posibil sa observi ca ai pielea de pe sani mai ,,stralucitoare” si sa ai chiar si o febra usoara.

Problema este ca desi solutia este sa alaptezi, angorjarea sanilor poate face ca procesul de alaptare sa fie mai dificil, sa-i fie greu bebelusului sa suga din cauza atasarii incorecte la san, iar acest lucru sa duca la rani pe san (mici fisuri ale mamelonului) si la o scadere a productiei de lapte. Daca nu tratezi angorjarea sanilor (elibereaza-i cu ajutorul pompei de san, daca bebelusul nu mananca decat foarte putin si simti ca sanii inca te dor!), acest lucru poate duce la canale de lapte infundate, infectie, mastita etc.

Citeste si: Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?

Care sunt cauzele angorjarii sanilor?

Angorjarea primara sau ,,furia laptelui”, care apare in primele zile dupa nastere, este normala si se poate pronunta, daca bebelusul inca nu stie cum sa suga eficient laptele matern. Chiar si mamele experimentate sau cu un program de alaptare bine stabilit se pot confrunta cu angorjarea sanilor.

In acest caz, cele mai frecvente cauze ale angorjarii sunt: nealaptarea la cerere, o perioada prea mare intre alaptari, cresterea productiei de lapte in perioada puseelor de crestere, eliberarea ,,insuficienta” a sanilor, canale galactofore infundate etc. Se intampla sa experimentezi angorjarea sanilor si atunci cand ai alaptat pentru ceva timp si intrerupi brusc alaptatul sau cand bebelusul mananca mult mai putin decat de obicei, fie pentru ca este bolnav sau a inceput diversificarea si pare mai interesat de mancarea solida.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Frica unei proaspete mamici: daca nu voi reusi sa-mi alaptez bebelusul?