Autoprofetia sau cum sunt tratati copiii diferit, inca de la nastere

Ce este autoprofetia? Exista numeroase studii, pro sau contra, reale sau insuficiente, in ceea ce priveste diferentele dintre baieti si fete. Printre multe alte studii, o cercetare arata ca inca de la nastere copiii sunt tratati in functie de sexul pe care il au. Pe de alta parte, care este diferenta dintre sexul copilului si identitatea sexuala a acestuia?

Cercetatorii unui studiu au analizat parintii care au desfasurat o cursa pentru bebelusi, atat cu fetite, cat si cu baieti. Rezultatele au fost ca fetele au fost subestimate inca de la inceput in comparatie cu abilitatea baietilor de a realiza cursa, scrie Parents.

Citeste si „Este important sa-i alfabetizam emotional pe baieti!”

„Daca parintii cred ca fetele sunt mai putin capabile decat baietii, ei nu le creeaza un mediu favorabil pentru a-si putea dezvolta acele abilitati”, precizeaza dr. Rosalind Barnet, specialist senior la un centru de cercetare la Universitatea Brandeis, SUA. Cu alte cuvinte, daca pentru aceeasi activitate, spui „Fetita, sa ai grija”, dar si „Ce baiat curajos”, nu faci decat sa indeplinesti diferentele dintre baieti si fete si sa creezi o autoprofetie.

Alte cercetari arata ca mamele tind sa vorbeasca si sa interactioneze mai mult cu bebelusele si cu fetitele cu varsta pana in trei ani, in raport cu baietii. Pe de alta parte, alta cercetare arata ca tatii tind sa vorbeasca, intr-un mod mult mai deschis, cu fetele despre sentimentele de tristete, in timp ce folosesc cuvinte pozitive, de genul „mandru”, „castigator” si „top”, in comunicarea cu baietii.

Totodata, tatii sunt predispusi sa le cante mai mult fetitelor, iar atat mamele, cat si tatii petrec mai putin timp cu baietii pentru a le citi carti de povesti, ceea ce ar trebui sa le construiasca, inca de timpuriu, empatia baietilor, precizeaza Parents.

Citeste si Micul dejun si sexul viitorului bebelus

Intrebarea ar fi daca diferentele neuronale dintre baieti si fetite constau doar in felul de a comunica cu ei? In opinia specialistilor, exista pro si contra.

„Neurologii nu cred aceasta afirmatie ca fiind batuta in cuie, cu exceptia unui lucru: baietii au creierul mai mare proportional cu dimensiunea corpului lor”, spune dr. Lise Eliot, profesor de neurostiinta la Universitatea Rosalind Franklin din SUA. Desi creierele baietilor sunt expuse nivelurilor mai mari de testosteron (hormon masculin) inainte si dupa nastere, asta nu conteaza atat de mult.

Studiile variaza si nu sunt destul de clare aceste diferente, insa un lucru este important: normele sociale de tipul „autoprofetia” vor constrange copiii sa stie de ce sunt capabili fiecare dintre ei.

Gail Cornwall, tata a doi copii, baiat si fata, din SUA povesteste ca nu va mai fi dispus sa ii dea baiatului vreo spada, iar fetei diamante pentru ca, in opinia sa, cercetarile nu dovedesc concret diferentele dintre ei.

„Ii voi spune fetei atat <<Dulceata>>, cat si <<Nazdravanule>> fiului meu. Nu ma voi supara atunci cand voi fi cu fetita mea in parc, iar vreo mamica ii va spune fiului ei Ai grija. E o fata”, afirma acesta.

Despre identitatea sexuala la copii

Iti dai seama de sexul copilului prin simpla observare, e baietel ori fetita, prin caracteristicile fizice pe care le are fiecare dintre ei. Identitatea sexuala, insa, se refera la sensul interior al unei persoane. Un om se poate simti de sex masculin sau feminin, dar  si o combinatie intre ele sau niciuna dintre ele, precizeaza Healthy Children.

In jurul varstei de doi ani, copiii constientizeaza diferentele fizice dintre baieti si fete, iar la varsta de patru ani, deja majoritatea dintre ei isi stabilesc si identitatea sexuala. Copiii isi exprima identitatea sexuala prin mai multe obiceiuri, cum ar fi vestimentatia; preferintele pentru porecle; comportamentul social; semne nonverbale care apartin ori de feminin, ori de masculin; cercul de prieteni sau modele pe care le urmaresc si le imita.

Dezvoltarea identitatii sexuale este un proces normal al copiilor. Prin urmare, fiecare copil, indiferent de cum se simte in interior, are nevoie de iubire si de atentie din partea familiei si a celor apropiati.

Citeste si Baietii au nevoie de mai mult sprijin emotional decat fetele

Autor: Andreea Borcila