Bebelușul trebuie pus să doarmă pe spate, dar urmărește să nu i se deformeze forma capului

In ultimele două decenii au existat suficiente studii care au pus accent pe felul în care trebuie să doarmă un bebeluș, iar concluzia tuturor acestor cercetări a fost unanimă: bebelușul trebuie pus întotdeauna să doarmă pe spate.

Cercetările au arătat că această poziție scade incidența sindromului morții subite a sugarului (SMSS).

Citește aici: Ce este sindromul mortii subite la sugari si de ce apare?

Din fericire, SMSS este un fenomen tot mai rar, dar cee ace trebuie să știi este că dormitul pe spate poate avea ca rezultat o formă neregulată a capului copilului. Mulți bebeluți dezvoltă o preferință puternică pentru o anumită poziție a capului (pe o singură parte, când sunt culcați pe spate).

De exemplu, dacă bebelușul tău îți ține mereu capul întors spre dreapta când stă pe spate (adică în cea mai mare parte a zilei și a nopții), s-ar putea să observi că, craniul lui începe să se turtească în partea posterioară dreapta. Acest lucru se întâmplă pentru că greutatea capșorului apasă pe această parte a craniului aflat în creștere, care ia forma plată a saltelei sau a altei suprafețe pe care stă.

Sfatul specialiștilor este ca să nu te panichezi atunci când depistezi acest lucru, dar să cauți să combați, treptat, această tendință, altfel turtirea părții posterioare va deveni tot mai vizibilă.

Această deformare a capului se mai numește și plagiocefalie, iar tu ce ai de făcut, este să îl încurajezi pe micuț să se uite și în cealaltă partă, în direcția opusă decât cea pe care o preferă), de exemplu, plansându-i jucării sau caruselul musical pe partea cealaltă, mutându-i poziția în pătuț (întorcându-l la 180 de grade, adică să aibă capțorul unde îi erau înainte piciorușele).