Cat se poate depozita laptele matern in congelator?

Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelus, de aceea este important ca micutul sa beneficieze de el si cand tu nu ii esti aproape sau chiar daca esti prezenta, esti in imposibilitatea de a alapta (spre exemplu, urmezi un tratament). Tot mai multe mame iau in calcul ideea de a depozita la congelator laptele matern in tot felul de recipiente speciale. Dar cat timp se poate depozita acesta? Si cum il decongelam corect? Iata raspunsurile la aceste intrebari:

Viorica Neata, asistent medical, educator perinatal SAM

In functie de congelator, daca acesta este incorporat in frigider si avem doar un sertar acolo, atunci durata de congelare este de 3 luni de zile. Daca acest congelator este separat (n.r.: lada frigorifica) si are o temperatura de -18 grade C, atunci poate fi pastrat pana la 6 luni de zile. In momentul in care depozitam laptele este foarte important sa etichetam recipientele, sa scriem data si ora, iar cand incepem sa le consumam, incepem cu cele mai vechi. Le luam in ordinea in care le-am depozitat. Nu punem in acelasi sertar cu alimente, precum carne si legume congelate” a spus Viorica Neata, asistent medical, educator perinatal SAMAS, in timpul unui curs din cadrul Targului Baby Boom Virtual.

Legat de decongelarea laptelui matern, iata cum se procedeaza corect:

Intotdeauna laptele se incalzeste pe baie de apa, nu la flacara direct pe aragaz, nici la microunde. Daca stiu ca voi avea nevoie maine de rezerva de lapte, acesta se decongeleaza treptat, se trece in frigider si apoi il incalzim pe baie apa. Daca bebelusul nu a consumat tot laptele pe care l-am incalzit nu-l oprim pentru urmatoarea masa si nici nu adaugam lapte proaspat peste laptele incalzit. Ce am incalzit, servim, cel ramas, din pacate, va trebui aruncat, de aceea si depozitarea laptelui trebuie sa se faca exact cat este o masa a copilului, intre 90 si 120 ml si nu mai mult, pentru a nu-l risipi, pentru ca laptele de mama este foarte valoros” a explicat Viorica Neata.