Cum il poti ajuta pe nou nascut sa descopere lumea inconjuratoare?

Jocul este principala modalitate prin care copilul invata sa comunice, sa descopere, sa se miste, sa socializeze si sa inteleaga oamenii si lucrurile din jurul lui. In prima luna de viata, bebelusul va invata foarte multe gratie interactiunii cu parintele. Afla aici cum il poti ajuta pe nou nascut sa descopere lumea inconjuratoare.

Citeste si: Primele zile acasa cu bebelusul tau

Primul lucru pe care il va invata bebelusul este sa asocieze senzatiile de atingere, sunetul vocii si vederea fetei tale cu nevoile lui de a simti afectiunea, de a fi mangaiat si ocrotit, hranit, ingrijit, iubit.

Poate chiar fara sa-ti dai seama, dar il poti ajuta sa-si dezvolte aceste simturi, zambindu-i, vorbindu-i cu blandete, duios, cantandu-i diverse cantecele, mangaindu-l pe capsor si masandu-l gingas pe piele.

Chiar daca e mic, specialistii spun ca inca de la aceasta varsta el este pregatit sa invete despre micul lui Univers: oamenii cu care interactioneaza, obiectele din jurul lui, zgomotele pe care le aude si mirosurile pe care le simte.

Citeste si: Nou nascutul si simturile: el vede, aude, miroase, simte gustul si adora atingerile!

S-a demonstrat ca nou nascutului ii place sa vada fetele oamenilor, iar cea pe care o prefera cel mai mult sa o examineze este cea a mamei. Cercetatorii au aratat ca un nou nascut poate recunoaste vocea mamei, cu care s-a obisnuit inca din perioada intrauterina!

In prima luna de viata bebelusul va dormi destul de mult. Cu toate acestea, in scurtele perioade in care este treaz, vei observa ca are o capacitate de invatare destul de mare.

Tot studiile au aratat ca, pana la varsta de 3 saptamani un bebelus dobandeste reflexul de a se indrepta spre san sau spre biberonul cu lapte, pentru ca a invatat ca acolo este sursa de hrana.

Citeste si: Cum sa te joci cu un bebelus?

Modalitati prin care il poti ajuta pe nou nascut sa invete si sa descopere lumea inconjuratoare:

  • Vorbeste-i si raspunde-i la gangureli
  • Canta-i incet in timp ce-l legeni
  • Arata-i tot felul de expresii faciale, mimici haioase
  • De pe la 2-3 saptamani ii poti arata jucarii alb-negre
  • Instaleaza-i un carusel muzical deasupra patului, care poate are si melodii placute pentru bebelusi.
  • Tine-l cat mai des in brate

Retine: vocile, fetele si mangaierile parintilor sunt surse esentiale de confort pentru bebelus.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Studiu: iata de ce este bine sa-ti tii bebelusul in brate cat mai mult!