Cum sa dormi mai mult si mai bine cand ai un bebelus?

Daca exista un lucru pe care toti viitorii parinti il aud despre cum o sa fie viata cu un bebelus, este cu siguranta legata de somn. De somn fragmentat, necalitativ, insuficient sau mai bine spus, de lipsa somnului. Somnul va deveni in scurt timp un lucru ce va tine de trecut, iar amintirea despre acesta iti va provoca un oftat prelungit, suspine, nostalgii … si mult cascat de nesomn, clar!

Citeste si: 44 de zile de nesomn in primul an cu bebelusul!

Ceea ce trebuie sa inteleaga inca de la inceput un proaspat parinte despre un proaspat bebelus este ca micutul este destul de… “nou”. Mic, nestiutor, care inca nu intelege ca cei mari se trezesc atunci cand rasare soarele, iar atunci cand apune, se pregatesc de somn, iar pana descopera cum functioneaza lucrurile, vor trece destul de multe nopti nedormite pentru parinti.

Intre timp, ca sa nu renunti de tot la ideea ca poti sa dormi ceva mai mult sau mai bine, chiar si atunci cand ai un bebelus de care sa ai grija, iti oferim cateva idei, sfaturi, sugestii care sa te ajute macar un pic in prima perioada de proaspat parinte.

Citeste si:In atentia unei mame de bebelus! Stiu ca noptile sunt lungi

Dormi, atunci cand doarme bebelusul

Stiu ca sunt parinti care atunci cand aud (din nou!) acest sfat s-ar putea sa nu fie deloc impresionati si chiar sa-si dea ochii peste cap, cu toate acestea, indemnul specialistilor este acelasi: dormi atunci cand doarme bebelusul. Bineinteles ca multi parinti au tendinta sa se apuce de orice altceva (sa faca un dus, sa gateasca, sa aranjeze lucrurile prin casa, sa puna hainele la masina de spalat etc), atunci cand au vazut ca puiul in sfarsit a adormit, dar daca observi ca esti mai nervos, agitat, epuizat, anxios etc, atunci amana orice alta activitate si pune capul pe perna!

Dormi intr-o alta camera

Acest sfat este minunat atunci cand partenerul poate prelua toate sarcinile legate de bebelus timp de macar 1-2 ore, cat timp mama poate merge intr-o alta camera sa se odihneasca, scrie babygaga.com.

Citeste si: Somnul bebelusului: stii de cate reprize de somn are nevoie?

Sau tine bebelusul cat mai aproape

Daca alaptezi, atunci s-ar putea ca varianta tinutului bebelusului cat mai aproape de tine sa fie cea  mai inteleapta solutie. Gratie unui patut atasat la patul parintilor, in momentul in care bebelusul se trezeste, mama nici nu trebuie sa se ridice din pat, doar sa ia bebelusul langa ea, sa-l alapteze in pozitia culcata si sa-l aseze inapoi in patutul lui.

Parinte “de serviciu”

Unele mame spun ca au si o alta solutie si anume, de 2-3 ori pe saptamana, daca alapteaza, atunci folosesc pompa seara, stocheaza in biberoane lapte matern, iar noaptea cand se trezeste bebelusul, partenerul este cel care are grija ca bebelusul sa fie hranit, schimbat, ca mama sa poata avea ocazia sa aiba un somn mai calitativ. Unele mame sustin ca au apelat la ajutorul bunicilor sau chiar a unei bone/doule platite, care timp de cateva ore pe zi le ofereau un mic respiro, preluand sarcinile de ingrijire a bebelusului.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Somnul bebelusului: Top 5 greseli pe care le fac parintii!