Cum sa slabesc dupa nastere?

Proaspetele mamici isi doresc sa scape de kilpogramele acumulate in sarcina cat mai repede dupa nastere. Daca si pe tine te intereseaza raspunsul la intrebarea „cum sa slabesc dupa nastere?”, atunci citeste explicatiile si sfaturile de mai jos.

Aportul de alimente bogate in lipite contribuie la cresterea greutatii corporale, din moment ce 1 gram de grasime aduce un numar aproape dublu de calorii comparatie cu 1 gram de proteine sau glucide. De aceea, fie ca vrei sa slabesti, fie ca vrei sa-ti micsorezi colesterolul sau pur si simplu, vrei sa mananci sanatos, trebuie sa reduci aportul alimentar de grasimi.

In acelasi timp, daca vrei sa slabesti, nu este suficienta doar reducerea cantitatii de grasimi din dieta, ci trebuie avut si controlul cantitatii de alimente consumate. Practic, este necesar sa se urmeze un program alimentar mai sarc in grasimi si care sa aiba urmatoarele obiective: scaderea cantitatii de grasimi saturate din dieta, scaderea nivelului de colesterol, limitarea sodiului din alimentati, cresterea cantitatii de fibre si carbohidrati complecsi, scaderea aportului caloric zilnic, daca e necesara ajungerea la o greutate corporala sanatoasa.

Dupa ce nasc, toate femeile vor sa isi recapete silueta cat mai repede posibil. Trebuie gasit insa un echilibru intre ingrijirea bebelusului si ingrijirea propriului corp.

Daca nu poti sau nu vrei sa alaptezi, poti alege o dieta sau un regim alimentar prun care sa arzi grasimile acumulate in timpul sarcinii. Daca insa alaptezi, trebuie sa tii cont ca este neovie sa consumi alimente potrivite csare sa nu modifice gustul su consistenta laptelui, iar in plus ai nevoie zilnic de 500 de calorii mai mult decat in mod normal. Prin laptele cu care este hranit bebelusul, mama ii asigura necesarul zilnic de vitamine, proteine si minerale. Indiferent de situatie, nutritionistii atrag atentia ca un regim alimentar dupa nastere nu trebuie tinut in forta. Nu trebuie sa te straduiesti sa slabesti mai mult de 500 de grame pana la maxim 1 kg pe saptamana! Si cu siguranta nu in primele 6 saptamani de dupa nastere, cand corpul tau are mare nevoie sa se recupereze!

Sub nicio forma nu trebuie sa scazi consumul alimentar sub un aport de 1500-1800 calorii pe zi. Atentie si la carentele alimentare! Acestea sunt frecvente dupa o sarcina. Pentru a le evita, mananca echilibrat si variat.

Nu suprima niciun aliment, dar mananca mai putin gras si mai putin dulce, alegand mai degraba fructe si legume, carne slava si peste, produse lactate. Gandeste-te sa-ti pastrezi sursele de Omega-3, care te ajuta sa ai un tonus bun si o piele frumoasa. Nucile, alunele, migdalele si pestele gras sunt surse foarte bune de Omega-3.

Renunta la „rontait”! Cand esti acasa, singura cu un bebelus, esti tentata sa „rontai” toata ziua cate ceva (o prajiturica, chipsuri, batoane de ciocolata, covrigei, biscuiti etc). Din pacate toate acestea constituie o sursa substantiala de kilograme in plus. Daca simti nevoia sa mananci mai mult si mai des, ia un iaurt cu un procent mic de grasime sau un fruct cu putine zaharuri.

Dupa nastere, infatisarea in intregime este schimbata, nu este vorba doar de kilograme in plus, ci si de lipsa de fermitate a siluetei. Pentru a reda vitalitatea pielii si a parului, ai nevoie de suplimente pe baza de vitamina B si minerale (magneziu, fier etc). Atentie! Este important ca toate aceste minerale si vitamine sa fie luate sub indrumarea medicului, mai ales daca alaptezi!

Pentru tonifierea sanilor sunt bune dusurile in care alternezi apa calda cu cea mai rece, poti aplica creme (exista creme si unguente speciale pentru mamele care alapteze!) si nu uita sa poarti un sutien potrivit.

Pentru picioarele „mai plinute”, nu neaparat o cura de slabire e eficienta. Cele mai multe gravide s-au confruntat cu picioare umflate din cauza retentiei de apa. Pentru a scapa de aceasta problema sunt indicate exercitiile fizice special pentru membrele inferioare, dar si un consum mai scazut de sare.

Cheia reusitei este practic adoptarea unei diete sanatoase, ceea ce inseamna sa renunti la alimentele fara valoare nutritiva si sa preferi legumele si fructele, fiindca acestea iti vor furniza energia necesara pentru redobandirea siluetei dorite.

Si hidratarea joaca un rol important, in special in refacerea pielii. Renunta la bauturile care contin zahar in favoarea apei, la care poti adauga putina zeama de lamaie.

Acorda-i totusi organismului timp sa se refaca. Cele mai multe mamici ajung la greutatea dinainte de a ramane insarcinate dupa 8-12 luni de la nastere.