De ce e bine sa ii citesti bebelusului si care sunt cartile potrivite?

Cititul cu voce tare pentru bebelus este una dintre cele mai importante forme de stimulare si de invatat, si va constitui una dintre activitatile pe care trebuie sa le impartasesti permanent cu copilul pana cand „se face mare”.

Poate parea ciudat sa vorbesti despre beneficiile pe care le-ar avea lectura asupra bebelusilor. Ba chiar te poti gandi daca are vreun rost sa ii citesti unui bebelus de vreme ce tot nu intelege mai nimic. Dar e ca si cum ai spune ca nu are rost sa-i vorbesti, ca oricum nu pricepe ce-i spui, ca nu-i pui muzica, pentru ca nu recunoaste notele sau melodiile sau nu-i cumperi jucarii ca nu stie inca sa se joace cu ele. Iata de ce e bine sa-i citesti bebelusului si mai ales, care sunt cartile potrivite.

Cititul cu voce tare pentru bebelus este una dintre cele mai importante forme de stimulare si este una dintre activitatile pe care le vei impartasi cu copilul in toti anii ce vor veni.

Ii citesti puiului mic? Iata care sunt beneficiile pentru bebelusul tau:

Copilul invata ce inseamna comunicarea, se familiarizeaza cu concepte precum povesti, numere, litere, culori si forme intr-un mod amuzant, invata sa ascvulte si se dezvolta memoria si abilitatile de vocabular, i se ofera informatii pretioase despre lumea din jur, ca sa nu mai spunem ca petrece timpul cu mamica lui, se linisteste cand ii aude vocea, cand e tinut in brate etc.

Pare greu de crezut, dar la un an bebelusii deja au acumulat toate sunetele de care au nevoie ca sa poata vorbi in limba lor nativa. Cu cat ii citesti mai multe povesti cu voce tare, cu atat va acumulat mai multe cuvinte pe care le va folosi imediat ce va fi capabil sa vorbeasca.

In timp ce asculta cuvinte, reteaua de conexiuni din creierul bebelusului incepe sa functioneze.

Copiii carora parintii le-au citit mult pana la doi ani vor sti mult mai multe cuvinte pe care le vor folosi decat cei carora nu li s-a vorbit/citit. Mai mult, copiii carora li s-a citit vor invata mult mai usor sa citeasca cand e vremea s-o faca.

Bebelusii nu pot intelege ce reprezinta imaginile sau pozele din carti, dar vor fi atenti la ele, mai cu seama atentia le este atrasa de fete, figuri, culorile stralucitoare si orice presupune contraste.

Intre 4 si 6 luni, bebelusul tau incepe chiar sa arate oarecare interes pentru carti. El incearca sa le apuce si sa le tina in manute, dar le va si „gusta” sau molfai, si le va tranti pe jos, de asemenea, pentru ca acestea sunt instrumentele lui de cunoastere acum. Poti gasi tot felul de carticele din materiale moi si sigure- potrivite pentru aceasta varsta -, care sa nu-i provoace nimic rau, sa nu-l accidenteze. Unele au si texte scurte, cu rime si refrene, genul de texte repetitive care creeaza efecte sonore, ritmice, cum sunt de exemplu, versurile cantecelor de leagan.

Intre 6  si 12 luni, copilul incepe sa inteleaga, ca acele poze sunt reprezentari ale unor obiecte, si in functie de bagajul sau de cunostinte concrete, va incepe sa arate preferinte pentru anumite poze, pagini si chiar povestioare intregi. Acum bebelusul nu mai asculta pasiv, ci vrea sa puna mana pe carti si se va minuna sau va scoate tot felul de sunete exclamative, si cam pe la 1 an, va incepe sa dea paginile (cu putin ajutor din partea ta), va arata cu degetele anumite obiecte de pe pagini si va incearca sa imite sunetele pe care le aude pronuntate de tine in timp ce ii citesti.

Cand si cum ii citesti?

Exissta un avantaj extraordinar al cititului cu voce tare pentru a-l invata oe bebe sa te urmareasca si sa te asculte: faptul ca nu ai nevoie de abilitati dfeosenite sau cine stie ce echipament, trebuie sa fii toar tu, bebelusul si cateva carti.

Citeste-i din cand in cand, cateva minute, nu mai mult, dar sa o faci des. Nu te concentra sa termini cartile, concentreaza-te pe paginile care va plac, si tie, dar mai ales bebelusului.

Daca reusesti- ieste ideal sa ai cateva momente pentru citit in fiecare zi – poti s-o faci ori de cate ori bebelusul vrea sa doarma, si mai ales seara inainte de culcare.

In afara de bucuria si placerea care i le va da copilului, acest lucru poate deveni si o rutina pentru a-l linisti inainte de adoarma.

Cand plecati in parc, sau la medic sau la cumparaturi, pune si o carte-doua in geanta, sa fie cu voi, pentru momentele in care bebelusul devine agitat, ia-l in brate si citeste-i sau da-i carticelele colorate sa le rontaie sau sa le rasfoiasca.

Ce ii citesti? Care sunt cartile potrivite?

Cartile pentru bebelusi trebuie sa fie simple, cu text repetitiv si ilustratii clare. La inceput pot sa-i citesti poezioare, cantecele cu refrene, cam orice, iar pe masura ce creste si incepe sa arate interes in asta, arata-i carti cu poze in care sunt obiecte colorate. Cites-tei carti care au ilustratii sau poze cu firui, fete, culori stralucitoare si mai laes forme.

In momentul in care bebelusul incepe sa-ti dea feed-back la ce descopera in carticele, ara-ti si citeste-i din carti cu poze de bebelusi sau desene ale obiectelor cu care este familiar si mai ales jucarii.

Cand copilul incepe sa stea in fund in cadita de baie sau sa manance solide, cauta povestioare simple despre ritualurile zilnice cum sunt momentul de mers la culcare sau chiar baita, nu va intelege tot, dar se va obisnui cu anumite cuvinte dintr-un anumit registru semnatic, si va sti sa recunoasta deja contextele, momentele respective daca aude cateva cuvinte legate de acestea.

In cand incepe sa mearga, alege deja carticele interactive, care il il invita pe micut sa repete cuvinte simple si apoi cuvinte legate in foarte mici propozitii.