De ce trebuie să ținem cont atunci când îi oferim copilului suzetă?

Suzeta este un obiect pe care majoritatea părinților de bebeluși îl au în casă și care poate ajuta la ”liniștirea” micuțului. Unii părinți recurg mai des la suzetă și poate deveni un adevărat aliat în momentele în care se simt epuizați sau, pur și simplu, nu reușesc să-și liniștească altfel bebelușul, în timp ce alți părinți îi oferă mai rar suzeta copilului, neprivind-o cu ochi încrezători sau, pur și simplu, pentru că micuțul nu prea pare interesat de aceasta.

Folosirea suzetei are legătură cu nevoile pe care le are bebelușul. Fiecare copil este diferit. În cazul unor bebeluși, această nevoie poate fi satisfăcută prin alăptare, în timp ce la alții reflexul de supt este mai pronuntat, au această nevoie de a se liniști, de a se simți confortabil.

În primele trei luni de gestație, aproape toți bebelușii încep să-și sugă degetul, este un reflex natural care îi ajută să se răsfețe, le insuflă un sentiment de plăcere, bunăstare și siguranță (deoarece stimulează producția de serotonină, hormonul fericirii). După naștere, instinctul pentru suptul non-nutritiv poate fi susținut de către suzeta care răspunde acestor nevoi” a spus Cristina Manescu, Director Marketing si Comunicare Chicco Romania*.

Știai că Academia Americană a Pediatrilor chiar recomanda folosirea suzetei în primul an de viață a copilului, suținând că aceasta poate să scadă semnificativ riscul de SIDS (sindromul mortii subite la bebeluși)? Singura mențiune a celor de la AAP este ca să nu se înceapă utilizarea suzetei decât după ce bebelușul face o lună și atunci când procesul alăptării a fost deja stabilit, astfel introducerea suzetei nu va interfera cu alăptarea.

Suzetele pot fi de diferite forme, materiale și mărimi, dar sunt recomandate cele care au ”o formă fiziologică activă (PsysioForma), care promovează dezvoltarea corectă și armonioasă a gurii și susține respirația fiziologică a bebelușului, care este esențială pentru creșterea acestuia” a explicat Cristina Mănescu.

Sfaturi pentru folosirea suzetei:

  • Nu înmuia suzeta în sirop, miere sau sucuri, pentru a-l convinge bebeluș să o accepte.
  • Dacă i-ai oferit suzeta și bebelușul a refuzat-o, nu insista.
  • Este să steriliezi suzeta cât mai des posibil.
  • Nu lăsa bebelușul să adoarmă cu suzeta cu șnur la gât (se poate înfășura în jurul gâtului micuțului).
  • Dacă bebelușul a adormit cu suzeta și a scăpat-o, nu i-o reintroduce în guriță.

Citește și: Mami, ii dai sau nu suzeta bebelusului?

*la un curs live din cadrul targului Baby Boom Show 2022 (ediția de toamnă)