Diferenta dintre zi si noapte: cateva strategii pentru somnul bebelusului

Nou-nascutii nu stiu foarte bine sa faca diferenta dintre zi si noapte, de aceea au multe intervale de somn. Cand bebelusul are deja cateva saptamani, il poti invata sa faca diferenta dintre zi si noapte prin stabilirea anumitor planuri strategice recomandate de specialisti.

Foloseste lumina

„Lumina va aprinde <<butonul>> biologic al bebelusului”, spune Elizabeth Pantley, autoarea cartii „Solutia unui somn fara plansete” (The No-Cry Sleep Solution). Intunericul va constrange creierul sa elibereze melatonina, un hormon care are legatura cu somnul. Poti opta ca ziua sa fie una senina, luminoasa, in timp ce noaptea poti folosi o lumina foarte slaba sau deloc, scrie Baby Center.

Citeste si Program regulat de somn, beneficii asupra copilului

In timpul zilei, poti lasa ca razele soarelui sa intrepatrunda camera sau poti lua bebelusul la o plimbare. Daca in timpul noptii bebelusul se va trezi, nu ii aprinde lumina si nici nu-l duce intr-o alta camera. Faptul ca micutul trece de la intuneric la lumina ii va transmite creierului ca este timpul de activitate. Pana la urma, lasa-l sa doarma in liniste, chiar si pe intuneric.

Daca primele raze de soare ale diminetii il grabesc pe copil sa se trezeasca prea devreme sau daca bebelusul are probleme cu somnul dupa-amiaza, poti face intuneric in camera prin draperiile de noapte.

Pune-ti micutul in pat atunci cand devine somnoros, nu atunci cand adoarme

In cazul acesta, te poti gandi la o scala de la 1 la 10. De exemplu, 1 inseamna treaz, iar la 10 e deja adormit. Asteapta pana cand bebelusul ajunge undeva la 7 sau 8 urmand sa-l pui in patut.

Citeste si Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?

Ai rabdare un moment, inainte sa mergi la bebelus

Daca tresari la fiecare miscare pe care o face micutul in timpul somnului, il inveti, de fapt, pe micut sa se trezeasca de prea multe ori. Asteapta un moment pana cand bebelusul se intoarce pe o parte sau alta ori se intinde. In schimb, daca micutul se trezeste intr-adevar si nu sunt semne ca ar vrea sa continue somnul, poti merge la el inainte ca urletele si plansetele sa fie escaladate.

Daca ai vreo aplicatie de monitorizare a bebelusului, indicat ar fi sa nu se auda absolut tot ce face el in timpul somnului, dar nici sa tii aplicatia aproape silentioasa.

Evita contactul vizual cu cel mic

Claire Lerner, consilier senior de parenting la ONG-ul „De la zero la Trei”, din SUA, care promoveaza sanatatea nou-nascutilor si al toddler-ilor, considera ca „interactiunea dintre bebe si parinte in timpul noptii il poate confuza pe bebelus si poate percepe ca este timpul de joaca”. In locul privirilor, il poti mangaia usor sau ii poti canta, astfel incat sa ii stimulezi cat mai mult somnul, potrivit Baby Center.

Ofera-i bebelusului o „mancare de noapte”

Daca micutul are probleme cu somnul in timpul noptii, il poti hrani, de exemplu, intre orele 22.00 si miezul noptii. Astfel, il poate ajuta sa aiba un somn mai bun.

Creeaza-ti niste planuri strategice

Bebelusii si toddler-ii au probleme minore cu somnul in timpul etapelor de dezvoltare ori atunci cand exista schimbari in rutina lor. Opteaza pentru un program bine stabilit de somn in timpul zilei si pentru un program de somn linistit in timpul noptii. Alege-ti propria strategie de somn pentru micutul tau si incearc-o pentru o saptamana. Astfel iti vei da seama daca functioneaza sau nu, dar nu te ingrijora: planurile strategice vor fi intotdeauna variate, scrie Baby Center.

Citeste si Somnul bebelusului: Top 5 greseli pe care le fac parintii!

Autor: Andreea Borcila