Esti proaspata mamica? Tu cum te simti astazi?

Noi, mamele, ar trebui sa avem mai multa grija una de cealalta. Ar trebui sa ne intrebam mai des cum ne simtim, de ce avem nevoie si cum sa ne ajutam. Afla aici ce trebuie sa faci atunci cand ai in preajma o proaspata mamica. Tu cum te simti astazi?

Citeste si: Mamele au recunoscut: “Maternitatea nu e usoara!”

Dupa nasterea baietelului meu, am simtit ca trec prin cea mai grea si neagra perioada din viata mea si ca depresia postpartum si anxietatea au pus stapanire pe mine. Zilele mele erau presarate de atacuri de panica, de nenumarate griji, din clipa in care ma trezeam dimineata si pana in momentul in care mergeam la somn. Ah, da, si uneori mai aveam si cate o repriza de plans in timpul zilei.

Majoritatea celor care ne vizitau nu stiau asta. Nu stiau prin ce trec. Nu stiau nimic.

Toti cei care veneau sa ne vada, ma intrebau “ce faci?”, iar eu raspundeam, din obisnuinta, „bine”, dupa care mai adaugam “obosita, dar asta e normal, nu?”.

Intrebarea “ce faci?” este potrivita atunci cand te intalnesti intamplator cu cineva cunoscut, cu un prieten, pe strada si cu care te opresti la o cafea sa-ti povesteasca un pic despre ce noutati sunt in viata lui. Dar nu este o intrebare potrivita pentru o proaspata mama.

O proaspata mama nu poate fi nici ajutata si nici inteleasa doar intrebandu-o “ce faci?”. Pentru ca raspunsul nu va contine toata complexitatea acelei perioade de dupa nastere, cu toate acele schimbari bruste de dispozitie, cu toti acei hormoni aflati ba la un nivel prea ridicat, ba prea jos, cu toate acele ajustari din mers la o noua etapa in viata ei.

O proaspata mama are nevoie de altceva. Mai bine o intrebi: “Cum te simti astazi?”, “Din punct de vedere emotional, cum esti?”

Pentru ca s-ar putea ca proaspata mama sa nu se simta nici infloritoare, nici extaziata, nici teribil de fericita de tot ce i se intampla.

Citeste si: Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc

Intreband-o pe proaspata mama “Cum te simti astazi?”, ii arati ca o intelegi ca este incantata ca a aparut bebelusul in viata ei, dar in acelasi timp ii accepti toate emotiile si grijile prin care trece, toata tristetea si sentimentele de neajutorare sau dezamagire prin care s-ar putea sa treaca si cat de greu poate fi noul program pe care-l cere micutul din viata ei.

In prezent, nu multe mame au parte de “ajutoare” (bunici, matusa, bona, prietene etc), imediat dupa nastere. Unele sunt singure si trebuie sa se descurce cu toate provocarile aduse de aceasta noua etapa. Unele poate nici nu au timp sa proceseze ceea ce simt sau ce li se intampla, sau poate chiar se ascund de ceilalti.

De aceea, astazi, maine si in alte zile, atunci cand intalnesti o proaspata mamica, opreste-te ca sa o intrebi: “Tu cum te simti astazi? Cum te simti, cu adevarat?”

Traducere si adaptare de pe mother.ly: Inga Stoian

Citeste si: Studiu: Mama are nevoie de 6 luni pentru a se adapta noului rol