Fontanelele bebelusului: cum le ingrijim?

Fontanelele sunt acele membrane necalcificate, aflate intre oasele calotei craniere, care permit craniului sa se comprime in timpul nasterii. Acestor zone trebuie sa le acorzi o atentie deosebita, chiar daca riscul producerii unor accidente in timpul manevrarilor zilnice este destul de mic. Iata ce trebuie sa stim despre fontanelele bebelusului si despre cum le ingrijim.

In timpul nasterii, craniul copilului sufera unele modificari din cauza presiunii la care e supus, deformarea fiind mai accentuata la nou-nascutii cu o greutate mai mare.

Oasele capului sunt incomplet sudate, pentru a fi suficient de maleabile pentru a permite alungiri in timpul travaliului.

Fontanelele, utile in momentul nasterii, pentru ca ofera elasticitatea cutiei cranieie, sunt totodata importatne ca ii permit acesteia sa contune sa creasca odata cu dezvoltarea creierului.

Consultatii medicale periodice

In primul an de viata, creierul isi dubleaza greutatea si de aceea oasele care il sustin trebuie sa se dezvolte si ele. Din acest motiv, consultatiile meidcale periodice sunt foarte importaten, caci bebelusului i se va masura perimetrul cranina si i se va palpa cutia craniana.

Fontanelele sunt in nunmar de 4: doua laterale, una posterioara si una anterioara. Cele laterale si cea posterioara se inchid foarte repede. De obicei, fontanela posterioara (are o forma triunghiulara si masoara aproximativ 6-8 mm), este inchisa la nastere, insa ea poate ramana deschisa timp de 6-8 saptamani. Fontanela anterioara, cunoscuta si sub denumirea de „moalele capului”, se sudeaza, in gerenal, dupa varsta de 12 luni, insa aceasta perioada diferta de la un copil la altul.

Sunt unii copii care au la varsta de 6 luni toate fontanelele inchise, iar in unele cazuri perioada se poate intinde pana la un an si jumatate sau chiar doi ani. Tendinta generala este de a proteja cat mai bine aceste zone, de teama de a nu le rani, dar specialistii sustin ca riscul de a le rani este destul de mic.

In ciuda aparentei fragilitati, fontanelele sunt mai rezistente decat pot parea. De aceea, in timp ce il speli pe cap sau il imbraci, sa nu-ti fie teama sa-l atingi, insa trebuie sa eviti sa apesi.

Situatii anormale

Fontanela anterioara constituie un barometru al starii de sanatate al bebelusului, iar examinarea ei poate furniza medicului informatii pretioase.

Fontanela bombata poate aparea in caz de meningita sau encefalita, traumatism cranian, lipsa de oxigenare a creierului etc.

Fontanela se poate bomba atunci cand bebelusul plange, stranuta sau vomita, insa acesta este un fenoment normal si nu trebuie sa te sperie.

Fontanela deprimata (infundata) poate aparea in caz de deshidratare, dar revine la forma initiala dupa o hidratare corespunzatoare.

Curiozitati:

  • Cresterea maxima a craniului are loc in cele noua luni de sarcina si ajunge la dimensiunile adulte in jurul varstei de 15 ani, atunci cand masoara aproximativ 58 de cm. 
  • La nastere, capul bebelusului pare foarte mare, insa acest lucru este fiziologic si nu trebuie sa te ingrijoreze.