Ingrijirea bebelusului: 5 secrete pentru un somn linistit

Rutina dinaintea somnului bebelusului este importanta – face trecerea catre starea de somn, si ii va oferi copilului tau o sursa de securitate si de confort. O rutina in acest sens poate fi instalata chiar din primele luni, dar mult mai definita va fi rutina incepand cu varsta de 12 luni. Ritualul de culcare are un obiectiv clar: ii permite celui mic sa se destinda inainte de a-l fura somnul, si ar trebui sa i se acorde cel mult 30 de minute. Psihologii recomanda sa se urmeze un ritual cat mai fix, pe care bebelusul sa il recunoasca si sa il asocieze cu momentul relaxarii dinainte de culcare.

  1. Program stabil

Prima recomandare a specialistilor catre parinti este de a stabili un ritm de viata regulat: mese la ore fixe, iesiri in aer liber, planificate in acelasi moment al zilei, cat si un ritual de somn, bine respectat. Copilul are nevoie de un orar de somn stabil, stabilind, in primul rand, o ora pentru culcare si una pentru trezire, ce trebuie respectate de catre parinti. De asemenea, este necesara si stabilirea unui program de somn si pe timpul zilei, ceea ce va influenta in mod pozitiv dezvoltarea copilului. Astfel, daca micutul doarme prea mult, va sari peste mese, iar daca doarme prea putin, va fi foarte obosit pentru a se hrani suficient cand vine ora mesei.

2. Evita agitatia inainte de somn

Este foarte important ca aceste momente pregatitoare orei de somn sa fie unele agreabile pentru copil. Doar asa vor face din momentul somnului o clipa agreabila. De aceea, incearca sa eviti activitatile sau jocurile care il pot agita prea mult. In schimb, ii poti povesti sau ii poti citi ceva cu voce calma. Exista si aplicatii cu „zgomot alb”, iar unii parintii sustin ca 15- 20 de minute de astfel de fundal sonor chiar ii ajuta pe bebelusi sa se linisteasca.

3. Baita

Baita este cea mai indragita etapa a rutinei somnului si induce imediat starea de somn. Timpul petrecut in apa calda este o experienta linistitoare si daca bebelusul se simte incalzit, curat si uscat va adormi imediat si va avea un somn linistit. De fiecare data, placerea baitei ar fi bine sa fie prelungita cu un scurt masaj.

4. Masajul 

Dupa ce il scoti din cadita si dupa ce il usuci foarte bine, asaza-l confortabil, pentru operatiunea masajul”. Foloseste un ulei sau o crema hidratanta, special concepute pentru pielea bebelusilor.

Masajul stimuleaza circulatia sanguina. Totodata, se destind muschii, ceea ce il va ajuta pe micut sa doarma mai bine si mai mult. In egala masura, masajul ajuta la digestie, ususreaza colicile sau constipatia.

5. Ambientul

Inainte de somn, camera in care doarme bebelusul trebuie aerisita. Temperatura nu ar trebui sa depaseasca 21-22 de grade Celsius. Pe timpul somnului, camera nu trebuie luminata puternic. Este necesara doar o lumina difuza („luminita de veghe”). In plus, nu-l imbraca pe grea gros pe timpul noptii.

Citeste si: Somnul bebelusului: Top 5 greseli pe care le fac parintii!