Legea alaptatului in public: iata ce amenzi vor primi cei care discrimineaza mamele care alapteaza

Pe 3 iunie 2021 a fost adoptata legea alaptatului in public. Potrivit legii, persoanele fizice sau juridice care vor discrimina mamele pentru faptul ca alapteaza in public vor fi sanctionate, iar amenzile ajung pana la 2.000 de lei.

Potrivit proiectului de lege, constituie contraventii: evacuarea dintr-un spatiu public a unei mame care are dreptul de a se afla in acel spatiu si care alapteaza un copil; interzicerea, in orice mod, a alaptarii in spatiile publice a unui copil; refuzul furnizarii de servicii unei persoane pentru ca alapteaza un copil in varsta de pana la 24 luni, in conditiile in care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Contraventiile prevazute de proiectul de lege se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei – pentru persoanele fizice  si de la 1.000 de lei la 2.000 lei – pentru persoanele juridice.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Politiei locale, dupa caz.

Proiectul de lege privind alaptarea in spatiile publice, adoptat cu 279 de voturi „pentru” si o abtinere.

“(…)Nicio mama nu va mai trai cu teama de umilire publica provocata de reactiile discriminatorii ale unora(…) a scris senatoarea liberala Alina Ghorghiu, pe una dintre retelele de socializare.