Mergi in vizita la un nou nascut? Iata cateva sfaturi

Chiar daca tie ti se pare simplu, firesc si de la sine inteles, vizita acasa la un nou-nascut este un subiect mai delicat, care are nevoie de planificare, programare si intelegere. Multa intelegere. Mergi in vizita la un nou-nascut? Iata cateva sfaturi de care ar fi bine sa tii cont.

Citeste si: Mama, tata, copilul si soacra 

Nu este cel mai bun moment ca sa apari neanuntat, indiferent de ce relatie de prietenie sau rudenie ai cu parintii bebelusului, indiferent de cate emotii si amintiri aveti in comun si cat de dornic esti sa ajuti, sa te implici, sa faci orice.

Nu este deloc o idee buna nici sa vii de mana cu copilul tau de 3 ani, chiar daca „tuseste doar un pic”  sau are „mucisori doar transparenti”. Nu, nu este in regula.

Si sa nu uit: nu este deloc un moment potrivit sa te astepti la aceleasi “mici” lucruri care se intamplau inainte de aparitia bebelusului: casa cu un nou nascut capata un alt ritm si s-ar putea ca niciunul dintre parinti sa nu mai aiba timp sa-ti faca o cafea, asa cum erai obisnuit inainte.

Programarea este sfanta!

Programeaza-ti vizita dinainte si nu insista daca mama bebelusului inca nu este pregatita de aceasta vizita.

Fiecare mama este diferita. Unele au nevoie de mai mult timp „unu-la-unu” petrecut cu nou nascutul. Intelege dorinta mamei si respecta nevoile ei. Alegeti ziua si ora impreuna, dar tine cont, cat de mult poti, de “programul” proaspetei mamici.

Citeste si: In vizita in casa in care tocmai s-a nascut un copil. Cum te porti la prima intalnire cu un nou nascut

Nu intarzia

Daca ati stabilit o zi si o ora pentru vizita, nu intarzia. Poate peste o ora si-a “planificat” o intalnire cu pompa de san si s-ar putea sa nu se simta in largul ei, daca esti prezent. Dar nici nu veni prea devreme. Poate si-a scos pijamalele fix 5 minute in urma, inainte de ora stabilita si nu dorea sa fie vazuta asa.

Nu sta prea mult

Mamele mai experimentate isi vor anunta vizitatorii, din start, ca au putin timp pentru stat cu oaspetii. Probabil o vizita de o ora este mai mult decat suficient, scrie essentialbaby.com.

Adu mancare si nu numai!

Mancare gatita, comandata, sandwich-uri, placinte etc – fii un oaspete care stie sa anticipeze nevoile unor proaspeti parinti. Si scutece! (niciodata nu sunt “prea multe” scutece). Fii un oaspete istet: intreaba parintii despre ce alte lucruri ar considera ei ca ar fi utile pentru bebelusul lor.

Spala-te pe maini!

Intr-o casa cu bebelus ar trebui pusa o placuta de genul: Bine ai venit! Spala-te pe maini!”, mai ales daca intentionezi sa iei micutul in brate.

Ofera-te sa le fii de ajutor parintilor

Poate mama are nevoie de 5 minute sa faca dus, iar tu sa supraveghezi bebelusul? Poate in timp ce alapteaza puiul, poti curata tu legumele pentru ciorba? Poate duci gunoiul, atunci cand pleci? Intreaba sincer si simplu cu ce ai putea sa-i ajuti?

Fii pozitiv!

Fii zambitor, bucura-te pentru marea schimbare din viata lor, ofera-le sprijinul tau emotional. Nu, parintii nu au nevoie de “incurajari” de genul “vai, n-o sa mai dormiti niciodata…”

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Tati nu e bona, tati e parinte!