Muzica de relaxare, in timpul alaptarii, ajuta bebelusul sa manance si sa doarma mai mult

Un studiu arata cum terapia de relaxare prin muzica ajuta mama care alapteaza sa nu mai fie incordata, stresata. In plus, acest lucru ajuta ca bebelusul sa doarma si sa manance mai mult comparativ cu mama care nu are parte de un astfel de suport.

In general, medicii pediatri recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata ale bebelusului, fiindca va avea urmari pozitive asupra sistemului imunitar al micutului si va scadea riscul de a face diabet sau de a deveni obez, mai tarziu in viata.

Citeste si Alaptezi? Creeaza-ti propriul spatiu magic!

Dupa cele doua saptamani de la nastere, 64 de mame au luat parte la experiment. 33 dintre acestea au primit sprijin de relaxare audio. Astfel, vizitele la domiciliu s-au realizat in saptamanile 2, 6, 12 si 14 pentru a se masura nivelul de stres si de anxietate, nivelul de cortizol din laptele mamar, dar si cresterea si dezvoltarea bebelusului, scrie Roomper.com.

Specialistii au aflat ca acei sugari ai caror mamici au ascultat muzica de relaxare, in timpul alaptarii, au putut dormi cu aproape 82 de minute mai mult zilnic. Dupa cele trei luni de studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca bebelusii au luat in greutate cu aproximativ doua kilograme. Totodata, studiul noteaza ca tehnica de relaxare nu aduce efecte pe termen lung, iar limitarea ar fi ca participantii la studiu stiau deja ca vor fi expusi terapiei de relaxare si ca vor lua parte intr-un grup de control, ceea ce ar fi putut sa-i influenteze, intr-o oarecare masura, pe acestia, potrivit agentiei Reuters.

Citeste si Alaptarea, beneficii mai putin cunoscute

„Proaspetele mamici sunt, de cele mai multe ori, anxioase si stresate in primele saptamani dupa ce au dat nastere, in timp ce fluctuatia greutatii bebelusului are legatura cu anxietatea din aceasta perioada postnatala. Rezultatele experimentului arata ca scaderea anxietatii mamelor, prin folosirea unor inregistrari sonore relaxante, are un potential mare de a influenta luarea in greutate a bebelusului”, explica dr. Valerie Flaherman, directorul centrului medical pentru nou-nascuti din cadrul Universitatii California.

Obiectivele studiului au fost acelea de a investiga aspectele fiziologice si psihologice ale relatiei mama-bebelus, in timpul alaptarii; efectele tehnicilor de relaxare in perioada postnatala; nivelul de cortizol, cel responsabil de stres; cresterea si dezvoltarea bebelusului.

De asemenea, nu este nimic in neregula pentru proaspetele mamici sa apeleze la diverse tehnici de relaxare, printre care ascultarea muzicii, cititul, practicarea mindfulness.

Studiul a fost publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica.

Citeste si Oboseala, in saptamanile dupa nastere. Cum te vei descurca cu ea?

Autor: Andreea Borcila