SAMAS: Avem nevoie de educație, pentru a accepta alăptarea ca pe un act normal și firesc

Alăptarea este primul și cel mai prețios dar pe care o mamă îl face bebelușului pe care l-a născut. Și pentru ca el să primească acest dar, mama are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor.

Step up for breastfeeding: Educate and Support! – este, de altfel, tema stabilită anul acesta de către WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) pentru Săptămâna Mondială a Alăptării: 1-7 august.

Asociația SAMAS celebrează anul aceasta Săptămâna Mondială a Alăptării prin artă. Pe 3 august, la ora 10, are loc inaugurarea oficială a unei picturi murale pe tema alăptării, care susține mesajul WABA de anul acesta.

Pictura, realizată de artiștii Fâs Fâs, împodobește un zid al Spitalului Clinic Filantropia, cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, și ne aduce tuturor aminte că avem nevoie de educație, pentru a accepta alăptarea ca pe un act normal și firesc și că mamele au nevoie de tot sprijinul nostru, pentru a le oferi nou-născuților un start bun și o șansă în plus la o sănătate optimă.

Promovarea și susținerea alăptării au fost adevărate provocări în perioada pandemiei de Coronavirus, care a limitat capacitatea sistemului de sănătate și a pus piedici mamelor care, în foarte multe cazuri, au fost despărțite de bebelușii lor, pe care nu i-au putut alăpta.

2022 este anul în care educația și sprijinul acordat mamelor și taților la început de drum fac diferența, și fiecare dintre noi – profesioniști în domeniul sănătății, reprezentanți guvernamentali, ai presei sau ai societății civile – are un rol important în crearea unui mediu care să le susțină pe mame în decizia lor de a-și alăpta bebelușul.

Educația și sprijinul acordat mamelor, părinților în devenire și celor la început de drum reprezintă, de altfel, misiunea Asociației SAMAS, încă de la înființarea sa, în anul 2013.

Prin formarea rețelei naționale de Educatori Perinatali SAMAS, care reunește acum peste 1400 de moașe, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari, Asociația SAMAS oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară. Comunitatea SAMAS este activă în peste 30 de orașe, iar prin activitatea educatorilor perinatali, Asociația SAMAS a contribuit la creșterea ratei de alăptare, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016.

Dar chiar și așa, acest procent rămâne departe de dezideratul Organizației Mondiale a Sănătății, ca rata de alăptare exclusivă în primele 6 luni să crească la cel puțin 50%!

Pe 3 august, ora 10 SAMAS va celebra Săptămâna Mondială a Alăptării, prin dezvăluirea unei lucrări de artă din curtea Spitalului Clinic Filantropia, la care vor participa, alături de reprezentanți ai Asociației SAMAS, Directorul Medical al Spitalului Clinic Filantropia, Dr. Anca Panaitescu, precum și Directorul ASSMB, Oana Sivache.

Reține: Alăptarea este un prim și prețios cadou pe care o  mamă îl dăruiește bebelușului pe care l-a născut.