10 semne ca ai un copil foarte destept

La doi ani stie alfabetul, la patru ani a invatat tabla inmultirii, in timp ce copilul vecinei de la etajul sapte abia poate sa faca bastonase in clasa pregatitoare. Of, aceste vesnice comparatii. Daca esti curios sa stii mai multe despre abilitatile intelectuale ale puiului tau, afla care sunt cele 10 semne ca ai un copil destept.

Citeste si: Copilul e inteligent… ca mama. Studiile o spun.

Fiecare copil este unic. Cu toate acestea, parintele va avea mereu tendinta de a vedea in propriul copil toate calitatile lumii, iar fiecare mica achizitie sau reusita ca pe o incredibila victorie. Pana la urma, aceasta este una dintre caracteristicile “job”-ului de parinte: sa-si iubeasca puiul si sa-l considere cel mai frumos, cel mai destept, cel mai minunat.

Poate nu cresti un viitor Einstein sau Mozart, dar esti convins ca ai un copil cu abilitati intelectuale mult peste medie? Atunci fii atent la semnele ca ai un copil foarte destept:

  1. Memorie impecabila

A  invatat poezia pentru serbare in doar 5 minute? Da, ar putea fi si acesta un indiciu bun, dar semne ale unei memorii bune sunt mai curand atunci cand are doi ani si a invatat foarte usor si repede alfabetul, fara a sta langa copil sa insisti sa memoreze literele. Atunci cand are 3 ani si stie sa vorbeasca la perfectie doua limbi, ba chiar si trei. Atunci cand are 4 ani si canta la pian, iar la 5 ani il bate pe tati la sah. Uite atunci ar fi cazul sa-ti pui intrebari serioase daca nu este cazul sa-i verifici IQ-ul, pentru ca ai un copil cu adevarat foarte destept!

2. Slalom printre achizitii

Te minunezi cu cata usurinta bifeaza achizitie dupa achizitie (este vorba si de cele fizice, dar mai ales de cele cognitive) atunci cand este bebelus si aproape pe toate reuseste sa le marcheze cu mult inaintea celorlalti copii din aceeasi categorie de varsta, scrie elitereaders.com. Atunci s-ar putea ca puiul tau sa continue si in perioada prescolara sa te minuneze cu abilitatile lui intelectuale.

3. Aparitia precoce a limbajului

Va incepe sa vorbeasca mult mai devreme spre deosebire de ceilalti copii din aceeasi categorie de varsta.

Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

4. Aprofundeaza anumite pasiuni si hobby-uri

Are trei ani, dar stie sa recunoasca toate insectele, stie perioada de viata a acestora si in ce tari pot fi intalnite? La 4 ani iti povesteste cu usurinta si pasiune despre evenimentele intamplate sute de ani in urma sau iti poate explica secventele unor razboaie?

5. Prefera sa discute cu adultii

Colegii de gradinita sau de scoala sunt cam plictisitori pentru el, prea “copilarosi” si parca are impresia ca nu sunt la fel de curiosi despre toate acele plante interesante de la Gradina Botanica? Clar prefera sa discute cu cei mari, poate afla astfel mai multe despre lucrurile care il pasioneaza.

Citeste si: La 5 ani suntem genii ale creativitatii! Dar scoala… ne prosteste

6. Ii place sa citeasca

A invatat sa citeasca mult mai devreme decat ceilalti, iar de atunci nu a mai lasat cartile din mana! Cartile cu povesti poate i s-au parut interesante pe la 3 ani, pe la 5 ani devoreaza revistele National Geographic. In plus, ai observat ca in multe privinte prefera sa fie autodidact.

7. Este bun la muzica sau la cifre

Il fascineaza la 3 ani cifrele si tot ce poti face cu ele (le aduni, le imparti, le inmultesti) sau poate ca picteaza la 4 ani intr-un fel cum numai cei de la liceu reusesc?

8. Are o imaginatie bogata si este foarte  curios

Te intreaba mereu lucruri care pentru tine sunt destul de greu de explicat (sau pe care poate nici nu le stii).

9. Concentrare maxima

Reuseste sa se concentreze usor si pentru perioade de timp destul de lungi.

10. Prefera sa se joace singur

Pentru ca se plictiseste la gradinita si vede ca doamna educatoare este depasita de toate acele curiozitati pe care le are el de intrebat si de aflat sau ca pe ceilalti copii nu-i intereseaza, de exemplu, care e treaba cu gravitatia, atunci copilul prefera sa se retraga si sa se joace singur.

Potrivit „Institutului Roman de Studii si Cercetari Avansate Gifted Education”, unul din patru copii e supradotat, dar majoritatea se pierd intr-un sistem de invatamant care pune accent pe acumularea de informatii si pe redarea acestora exact asa cum fac roboteii.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Scoala nu iti garanteaza succesul in viata! Partea 1