Atentionarea unui psiholog! Opreste-te din a-i spune copilului aceste fraze

Ca parinte poate stii ca cel mic are nevoie de o alimentatie sanatoasa si probabil ca stii destul de bine ca, in general, copilul trebuie sa faca sport pentru a fi sanatos. Dar ce se intampla cand uiti, de fapt, de detaliile care nu se vad, ci se simt? Este vorba despre sanatatea emotionala, despre cuvintele de apreciere, de lauda, de sustinere si multe altele. Poate ti s-a intamplat ca atunci cand erai copil sa-ti fi dorit sa auzi o incurajare din partea mamei sau a tatalui. Poate ai vrut, ca la un moment dat, sa nu mai auzi expresii denigratoare sau demoralizatoare.

Amy Morin, de profesie psihoterapeut in SUA, atrage atentia asupra cuvintelor rostite copiilor, inainte ca parintele sa constientizeze impactul pe care le pot avea anumite fraze asupra celuilalt, potrivit The Bump.

„Am avut ocazia ca un tata sa vina la cabinetul meu impreuna cu fiul sau in varsta de opt ani. El mi-a spus urmatorul lucru: <<Sunt atat de mandru de copilul meu ca este atat de puternic! Nu a plans deloc atunci cand i-a murit bunica>>. Din acel moment, mi-am dat seama cat de toxic era acel mesaj adresat copilului. O sanatate emotionala pozitiva implica exprimarea sentimentelor/emotiilor intr-un mod sanatos, cum ar fi chiar plansul atunci cand suntem tristi”, a povestit psihoterapeutul.

Citeste si Ce cuvinte nu ar trebui sa i le spui copilului. Niciodata.

Invatandu-i pe cei mici cum sa-si reprime furia, tristetea, anxietatea sau oricare alta emotie, dauneaza in mare masura, neavand urmari pozitive.

Iata care sunt frazele pe care trebuie sa le eviti atunci cand comunici cu copilul tau:

„Nu este mare lucru”

Inteleg ca vrei sa-ti linistesti copilul si sa minimalizezi intensitatea emotiilor pe care le are. Sfatul ar fi sa-l inveti pe cel mic cum sa faca fata situatiilor suparatoare in loc sa ramaneti indiferenti in fata propriilor emotii.

„Nu mai plange”

De multe ori si eu simt o stare de disconfort atunci cand celalalt plange, indiferent ca este copil sau adult deoarece nu stiu cum sa gestionez astfel de situatii. Se prea poate sa crezi, mai ales in cazul copiilor, ca plansul inseamna vulnerabilitate sau un punct slab al acelei persoane. Contrar acestui aspect, plansul reprezinta o modalitate sanatoasa de a-ti exprima emotia. Psihoterapeutul sugereaza ca este mai important sa corectam actiunea/comportamentul si nu emotia.

Citeste si Cum il poti ajuta pe copilul tau sa nu mai barfeasca?

„Esti cel mai bun copil din lume”

Citisem, candva, un articol tulburator al unui adult care isi aducea aminte de el ca si copil. Invatase de la parinti ca este cel mai bun, ca este cel mai destept, ca este altfel. Cu timpul, cand si-a luat viata in propriile maini, impactul a fost unul major pentru el: erau alti oameni mai buni decat el, mai destepti sau altfel. Copilul tau este unic si special pentru tine, este adevarat. Tine cont ca atunci cand ii adresezi laude, sa te concentrezi mai mult pe efortul depus decat pe realizari.

„Totul o sa fie bine”

In loc sa-i spui copilului ca nimic rau in lumea asta nu se va intampla, cel mai bine ar fi sa gasesti abilitatile/capacitatile unice ale copilului, necesare atunci cand se va confrunta cu diverse provocari ale vietii.

„Calmeaza-te”/„Linisteste-te”

Stiai ca nimeni nu se calmeaza vreodata dupa ce-i spui aceasta expresie? Sfatul ar fi sa-l inveti pe cel mic cum sa-si managerieze propriile emotii intense si sa alegeti, impreuna, o modalitate sanatoasa de a rezolva situatiile suparatoare.

Citeste si Iata ce invata, de fapt, copilul de la parinte