Baietii aleg jucarii de baieti si fetele jucarii de fete?

Exista jucarii pentru fete si jucarii pentru baieti? Papusile sunt pentru fetite si masinile pentru baieti? Exista anumite delimitari clare? Cine si cum imparte jucariile? Le impunem noi copiilor anumite jucarii, pentru ca ,,ce-o sa spuna lumea”? Este vorba despre cultura, presiune sociala, alegere fireasca, anatomie? Baietii aleg jucarii de baieti si fetele jucarii de fete? Iata ce sustin specialistii.

Citeste si: Roz pentru fete, albastru pentru baieti! Sau despre cum manipulam copilul

Stereotipurile comportamentului masculin si feminin au fost construite si slefuite de-a lungul a sute si mii de ani, astfel ca nu este tocmai usor sa-i cumperi un carut roz baietelului tau sau o pusca de vanatoare de jucarie fetitei tale, fara a observa o privire dezaprobatoare a vanzatoarei atunci cand esti la casa si vrei sa achiti sau sa fii zen atunci cand auzi comentariul critic venit din partea vreunei rude care spune: ,,dar nu e jucarie potrivita pentru copilul tau!”

Asta e intrebarea: ce este potrivit si ce nu pentru copilul tau?

Citeste si: Tu cum alegi jucariile pentru copilul tau?

Tuturor copiilor le plac jucariile. De toate felurile si de toate culorile, si sunt curiosi sa le examineze pe toate, daca li se ofera posibilitatea. Cu toate acestea, studiile arata ca parintii observa singuri cum copiii aleg de foarte mici (chiar din perioada de bebelus) mai multe jucarii care sunt in functie de genul acestora: ,,de baieti” sau ,,de fete”.

Unul dintre factori este pentru ca exista acea cauza sociala: adultii ii invata pe baieti sa se implice in activitati care implica mai mult miscare fizica, care ii invata sa fie mai puternici, mai duri, mai agresivi, mai competitivi (Low, 1989), scrie parentingscience.com.

Exista si cercetari care au studiat copiii inca din perioada intrauterina (nivelul hormonilor in lichidul amniotic, Auyeung si altii, 2009) si cativa ani dupa nastere si au aratat ca bebelusii cu un nivel de testosteron mai mare (indiferent ca erau baieti sau fete) preferau sa se joace cu jucarii care ii incurajau sa fie mai activi din punct de vedere fizic, sa faca mai multe zgomote, sa fie mai agresivi si mai competitivi.

Poate ca preferintele pentru ,,jocul mai masculin” ii incurajeaza pe baieti sa aleaga masinute sau jucarii cat mai zgomotoase, dar acest lucru nu inseamna ca jucariile trebuie impartite pe categorii ,,de baieti” si ,,de fete”.

Iata un exemplu: oferiti-i unei fete un dinozaur si veti observa ca ea nu prea se joaca cu dinozaurul prin casa, incercand sa-i prinda ,,pe cei rai” sau sa incerce sa se bata cu alti dinozauri, sa vada care este mai puternic, ci mai curand il va transforma intr-un ,,dinozaur-animal de companie”, sau va avea grija sa-l ingrijeasca, sa-l imbrace, sa-l hraneasca etc.

Nu putem spune ca exista jucarii de baieti si jucarii de fete, dar putem observa ce prefera sau ce aleg sa faca baietii si fetele cu aceeasi jucarie si trebuie incurajati sa exploreze jucariile, in functie de interesele lor si mai putin in functie de presiunile sociale, pentru ca in mare proportie baietii vor prefera sa se joace mai mult tot cu masinute, iar fetele vor gasi mai multe activitati interesante de facut cu papusile.

Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!