Pesticidele pot creste riscul de a dezvolta autism in perioada prenatala

Pesticidele pot creste riscul de a dezvolta Tulburarea de Spectru Autist, numita popular autism, in perioada prenatala si in primul an de viata al copilului. Studiile experimentale, de tipul in vivo (inauntrul organismului) si in vitro (in afara unui organism viu) au aratat anomalii neuro-comportamentale si alterari ale expresiei genetice dupa expunerea la pesticide.

Ondine von Ehrenstein, profesor asociat la Scoala de Sanatate Publica de la Universitatea din California, impreuna cu intreaga echipa au analizat datele din registrul autismului din California (perioada 1998-2010) si datele privind pesticidele in statul respectiv. Ulterior, rezultatele studiului au fost publicate in The British Medical Journal (The BMJ), Marea Britanie.

Un studiu recent a relatat ca perioada prenatala expusa la mai multe tipuri de pesticide poate deregla dezvoltarea fatului. Au fost examinate a priori 11 pesticide, printre care si erbicidul glifosat, scrie Irish Times.

Studiul a inclus aproape 38.000 de persoane, cu 2.961 de cazuri de autism. Cercetatorii au descoperit ca femeile gravide, care au trait pe o raza de 2.000 de metri fata de regiunea agricola dominata de pesticide, au avut un risc de 10% pana la 16% de a avea copii diagnosticati cu autism in comparatie cu femeile care locuiau in locuri mai indepartate fata de zonele cu pesticide. Oamenii de stiinta au analizat 11 pesticide, printre care si clorpirifos, diazinon si permetrin, folosite pentru inlaturarea capuselor, plus erbicidul glifosat, precizeaza publicatia Time.

Conform studiului, un risc de 30% mai mare a fost gasit la copiii in perioada prenatala, in timp ce expunerea la pesticide in primul an de viata al copilului a crescut riscul cu pana la 50% in comparatie cu cei care nu au avut legatura cu atmosfera poluanta.

Citeste si Copilul tau ar putea suferi de autism? Cum recunosti semnele acestei tulburari de comportament

Studiile experimentale pe cobai au aratat ca pesticidele pot afecta dezvoltarea creierului, in timp ce studiile in vitro si in vivo privind autismul au sugerat ca anumite pesticide, cum ar fi cele organofosforice si cele organoclorurate, pot schimba nivelul neuroproteinei, pot altera expresia genetica si pot duce la anomalii comportamentale, precizeaza Genetic Engineering&Biotechnology News.

Expunerea mediului la pesticide in perioada prenatala sau in primul an de viata al copilului poate influenta cresterea tulburarii de spectru autism la copii, dar, conform oamenilor de stiinta, asocierea reala intre pesticide si tulburarea de spectru autism este rara.

Citeste si In ce consta terapia ABA, cea mai eficienta metoda de tratare a autismului

Tulburarea de spectru autist, numita popular si autism, se refera la  o deteriorare a dezvoltarii unei persoane, prin pierderea contactului cu realitatea. Din aceasta categorie fac parte tulburarea Asperger, autismul infantil si autismul atipic.