Ce se intampla cu copiii care petrec prea mult timp in fata ecranelor

Televizor, calculator, tableta, telefon inteligent sunt aparate cu ecrane in fata carora ne petrecem mult timp in fiecare zi. Dar v-ati intrebat ce se intampla cu copiii care petrec prea mult timp in fata ecranelor? Studii recente arata ca astfel de ecrane sunt un amortizor asupra dezvoltarii copilului, asa ca dragi parinti atentie la timpul pe care-l aloca cei mici acestei indeletniciri! Exista si cateva recomandari ale Academiei Americana de Pediatrie (AAP) cu privire la expunerea indelungata a copiilor la aceste ecrane, pe care vi le prezentam.

Vezi si Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau?

Un studiu derulat de Universitatea din Calgary, Canada, care a fost publicat in luna ianuarie a acestui an in pretigioasa revista JAMA Pediatrics, sustine ca timpul petrecut in fata ecranului telefonului, tabletei sau TV poate afecta dezvoltarea copiilor.

,,Copiii care se afla in fata ecranelor au o dezvoltare intarziata”, a declarat cercetatorul principal, Sheri Madigan, de la departamentul de psihologie al Universitatii din Calgary.

In acest studiu, s-a urmarit progresul a peste 2.400 de copii din Calgary. Oamenii de stiinta le-au cerut mamelor sa completeze chestionarele care sa evalueze timpul si dezvoltarea copiilor la varsta de 2, 3 si 5 ani. Printre tipurile de ecran raportate au fost: televizorul, computerul, tabletele si smartphone-urile.

,,Am constatat ca, in medie, copiii stau in fata ecranelor undeva intre doua si trei ore pe zi. Acest lucru depaseste recomandarile stabilite de Academia Americana de Pediatrie (AAP) pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani. Niveluri mai mari de expunere la varsta de 2 si 3 ani au fost asociate cu performante mai sarace la testele de dezvoltare la varstele de 3 si 5 ani. Prea mult timp in fata ecranelor ar putea afecta dezvoltarea copiilor in mai multe moduri, desi nu a fost dovedita o legatura cauza-efect”, a declarat Sheri Madigan, potrivit MedicineNet.com.

Cercetatorii canadieni sunt de parere ca prea mult timp petrecut in fata ecranelor poate determina pierderea oportunitatilor de invatare de catre copii.

,,Cand copiii se afla in fata ecranelor, acestia pierd oportunitatile de a-si exersa abilitatile motorii cum ar fi mersul pe bicicleta sau alergatul in jurul jocului. Ecranele, aplicatiile si jocurile pe care le ofera pot avea, de asemenea, un impact direct asupra modului in care se dezvolta creierul copilului. Interfata digitala are lumini stralucitoare, este intr-adevar consolidata si repetitiva. Prea mult din toate acestea ar putea compromite dezvoltarea, atunci cand creierul copiilor se dezvolta rapid”, a explicat Madigan.

Citeste si Of, aceste jucarii moderne. Tableta, smartphone-ul si …creierul copilului tau

Dr. Anne Glowinski, directorul asociat al Diviziei de psihiatria copiilor si adolescentilor de la Universitatea de Medicina din St. Louis este de acord cu recomandarile AAP privind timpul alocat expunerii la ecranul telefonului, tabletei sau TV, dar a subliniat ca parintii nu ar trebui sa fie panicati, fiindca cercetarea privind efectele expunerii la ecran asupra dezvoltarii copiilor este in faza incipienta.

Recomandarile Academiei Americane de Pediatrie pentru parinti

  • Limitati timpul de expunere al copiilor
  • Elaborati un plan pentru intreaga familie: voi decideti cum vor fi folosite dispozitivele, unde sunt folosite, cat de des sunt folosite
  • Fiti exemple pentru copii, monitorizandu-va cat de mult va expuneti la ecrane
  • Participati impreuna cu copiii la activitatile pe care le desfoasoara acestia in fata ecranelor.

Citeste si Lipsa de concentrare la copii: semne si cauze

Autor: Alexandra Manaila