Cele 7 presiuni cu care se confrunta copilul si adolescentul

Exista mai multe lucruri care ii aduc copilului stres. Anticiparea presiunilor cu care se va intalni un copil de-a lungul anilor te poate ajuta sa-i explici si sa-l ajuti sa fie cat mai pregatit pentru viitor, atunci cand si daca se va intampa sa se loveasca de acestea. Afla aici care sunt cele 7 presiuni cu care se confrunta copilul si adolescentul.

Citeste si Cum poti sa cresti un copil increzator in fortele proprii?

Imaginea propriului corp

Copiii incep sa-si face griji in legatura cu felul in care arata corpul lor, imaginea pe care o au, inca de la o varsta frageda, mult prea frageda. Exista destul de multe cazuri in care copiii aveau depresii din cauza faptului ca nu aratau ca ceilalti, fie erau prea slabi, prea grasi, exista cazuri de fetite de 8 ani care tineau dieta pentru a arata ca papusa lor preferata etc.

La televizor, in carti si reviste si mai ales, in online apar tot felul de idei despre ce inseamna sa arati bine, cum sa arati perfect etc. Indiferent ce fac si incotro isi indreapta atentia copiii aud si vad despre ,,cum trebuie sa fii si sa arati”, astfel incat ,,sa fii ca ceilalti”.

Copilul trebuie iubit, invatat ce si cum sa manance sanatos, sa faca miscare, sa-si urmeze pasiunile, si mai ales, ca nu trebuie sa se priveasca dupa ,,stardardele” prezentate de catre ceilalti.

Citeste si: Mami, sunt frumoasa?

Frica de a nu fi acceptat

Oamenii isi doresc sa fie placuti si acceptati, iar aceasta nevoie este si mai evidenta in perioada de preadolescenta si adolescenta. Este important ca un copil sa fie invatat sa se accepte pe sine si sa fie increzator cu ceea ce face, simte, reprezinta.

Presiunea de a face sex

Adolescentii simt presiunea de a face sex pentru a fi acceptati sau placuti. Este esential ca un copil/ adolescent sa inteleaga ce pericole emotionale si fizice exista daca nu vor astepta momentul potrivit pentru a-si incepe viata sexuala.

Presiunea de a incerca drogurile si alcoolul

Indiferent cat de mult vei incerca sa-ti protejezi copilul, tot va ajunge intr-o situatie in care alcoolul si drogurile vor fi prezente. Ajuta-l sa inteleaga pericolele din spatele consumului acestora, astfel incat el sa poata sa ia decizii intelepte in acele momente.

Citeste si: 28% dintre copiii romani incearca primele tigari chiar inainte de a implini 10 ani

Bullying-ul/ cyberbullying-ul

Episoadele de bullying nu se intampla doar la scoala. Cele mai dese episoade de bullying se intampla in social media. Asigura-te că puiul tau stie ce inseamna sa fii hartuit si mai ales, ca stie ca poate veni oricand la tine pentru a gasi solutii la orice problema.

Citeste si: Bullying-ul in scoala: agresorul, victima si martorul

Competitia de la scoala

Trebuie sa aiba note mari (poate chiar cele mai mari)? Trebuie sa mearga la o anumita scoala, sa urmeze o anumita universitate, sa faca master, pentru ca asa spun si ceilalti ca vor face etc.? Doar ca notele bune si alegerea celor mai bune universitati nu inseamna si ca va fi cel mai fericit si ca va avea o viata lipsita de griji.

E timpul sa cresti, sa te maturizezi!

Da, si aceasta este o presiune. Daca la inceput copiii mici abia asteapta sa creasca mari, copiii mai mari simt presiunea de a creste mai repede mari, de a se maturiza mai repede, de a intelege multe lucruri mai repede, de a intra in ,,lumea mare” mai repede.

Ajuta-l sa treaca prin aceasta etapa de tranzitie, explicandu-i ca ai incredere in el, ca ii viitor il asteapta lucruri frumoase si ca esti convins ca va fi un adult minunat.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Topul celor 7 lucruri pe care le ascund adolescentii de parintii lor