Copiii cu deficiente de vedere devin mai sociabili si mai increzatori cu ajutorul terapiei prin escalada

Copiii cu deficiente de vedere, prezenti la primul Festival de Catarat in Natura, au decis ca escalada este foarte importanta pentru cresterea increderii de sine si ca le ofera o satisfactie interioara. Ei devin mai sociabili si mai increzatori cu ajutorul terapiei prin escalada.

Citeste si Tandem BikeFland, activitati sportive pentru copii cu deficiente de vedere

Escalada este asociata cu cele mai pozitive emotii, sentimentele energice, de placere ridicata si motivatie, asa arata rezultatele unui nou studiu de impact realizat cu ocazia festivalului. 25 de copiii provenind de la toate cele 7 scoli speciale pentru deficientii de vedere din tara au participat, luna trecuta, la prima tabara de catarat la stanca, festival organizat de Asociatia Climb Again, alaturi de Kaufland Romania. Scopul a fost acela de a oferi copiilor cu dizabilitati acces la terapie prin sport si oportunitati de interactiune si socializare, iar rezultatele studiului confirma reusita festivalului.

Festivalul de Catarat in Natura i-a pus pe multi dintre copii in situatia de as depasi limitele, iar acest lucru a starnit curiozitatea.

,,Cataratul pe stanca e altceva, n-am mai experimentat asa ceva pana la tabara Climb Again”, spune Alexandru, 17 ani.

,,E altceva cataratul pe stanca, fata de panou. Mie personal mi-a placut foarte mult pentru ca imi place foarte mult in natura si in special la munte”, este de parere Alin, 16 ani.

Festival Climb Again în Natură

,,Petrecem din ce in ce mai mult timp urcand copiii cu deficiente de vedere sus, pe peretele de escalada. Organizam tot feluri de festivaluri si zile ale portilor deschise, ne-am ocupat sa gasim parteneri locali, astfel incat pustii din Cluj, Arad, Timisoara, Buzau si Targu Frumos sa aiba unde sa mearga la catarat, centru Climb Again din Bucuresti este unul perfect pregatit si ii primeste deja la antrenamente pe sportivii Lotului National de Paraclimbing. Ce este foarte motivant, este ca sunt din ce in ce mai multi copii, din ce in ce mai doritori, mai determinati. Isi povestesc intre ei experientele de catarat, iar interesul este din ce in ce mai mare. Acest lucru inseamna pentru noi, poate, un sentiment de multumire, dar pentru pustii cu deficiente de vedere inseamna cresterea gradului de independenta”, afirma Claudiu Miu, Presedintele Climb Again si fost campion national si balcanic de escalada.

Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research, prin telefon, iar sondarea s-a facut atat inainte de ,,Festivalul de Catarat in Natura”, cat si dupa, tocmai pentru a surprinde impactul interventiei. Conform sondajului, dupa Festivalul de Catarat in Natura, copiii spun ca sunt capabili sa interactioneze cu alti copii si sa lege prietenii, indiferent de starea de sanatate. Mai mult decat atat, copiii si tinerii cu deficiente de vedere spun ca sunt dornici de interactiuni cu tineri si copii valizi, iar cea mai importanta activitate pe care iti doresc sa o faca impreuna (echipe mixte vazator – nevazator) este sportul, in general, escalada, in special.

Un alt aspect important este ca in afara de mult sport si de multa voie buna, cei prezenti in tabara au invatat sa fie mai altruisti si mai atenti la nevoile celorlalti. De asemenea, copiii care au povestit despre diverse frici legate de expunerea la o activiate noua sau expunerea la inaltime sau frica de catarat pe stanca, dupa cele 5 zile de festival s-au simtit mult mai puternici si increzatori in fortele proprii. ,,Inainte sa vin in tabara de catarat nu credeam ca eu pot sa fac o chestie de asta. Si uite ca am reusit, m-am cocotat pe stanca!”, spune Angelo, 14 ani. ”Am prins mai mult curaj in fiecare zi si m-am catarat din ce in ce mai mult”, adauga Georgian.

Organizatorii  se asteapta ca aceste evenimente sa functioneze ca un mecansim de extindere a pasionatilor de catarat. Rezultatele inregistrare de Lotul National de Paraclimbing la competitiile internationale de anul acesta ii face pe antrenorul Claudiu Miu sa isi doreasca o pepiniera de mici cataratori pasionati.

,,Ne dorim sa ajungem cu acesti copii la Jocurile Paralimpice din 2024. Sunt determinati, sunt muncitori, sunt frumosi. Iar cel mai bun lucru este ca se atrag unii pe altii, se ajuta intre ei si se motiveaza sa catere cat mai bine. Aceste intalniri sistematice, intre copiii cu deficiente de vedere si peretele de escalada reprezinta cel mai bun moment pentru a face selectii pentru Lotul National”,  a completat Miu.

Asociatia Climb Again ofera sesiuni gratuite de terapie prin escalada, kinetoterapie si consiliere psihologica pentru copii si tineri cu deficiente. Primii beneficiari ai acestor sesiuni au inregistrat deja rezultate precum imbunatatirea stilul de viata, gasirea unui loc de munca sau participarea la competitii sportive.

Citeste si Laborator de informatica unic in Romania, adaptat nevoilor elevilor nevazatori