Copilul care ,,degusta” mucisori este mai fericit si mai sanatos!

Cine nu si-a gustat mucisorii atunci cand era mic, sa ridice mana in sus? Stiu ca esti adult si poate nu-ti amintesti perioada in care te scobeai in nas (nu mai nega, pentru ca toti am facut-o!) si continutul nu ateriza in servetel, ci in gura.

Si cred ca acum, daca te gandesti la acea perioada, te amuza ideea sau poate chiar iti provoaca dezgust. Cum oare puteai sa faci acest lucru? Ce obicei deranjant!

In timp ce te amuzi sau te revolti, observi ca si copilul tau trece printr-o astfel de etapa, in care se delecteaza cu ,,bogatiile” propriului nasuc. Lasa-l sa incerce! Copilul care ,,degusta” mucisorii este mai fericit si mai sanatos. Iar asta o spun studiile!

Citeste si: Se scobeste in nas? Isi roade unghiile? Of, aceste obiceiuri deranjante ale copiilor!

Sa-ti faci oare griji pentru faptul ca puiul tau mai “sapa” dupa “comorile” din nasuc si le si incearca? Asta-i intrebarea!

Pentru inceput, sa aflam din ce sunt facuti mucii. La inceput apar ca un lichid limpede in interiorul cailor noastre nazale. Sunt facuti din apa si “capteaza” particulele mici pe care le inspiram: praf, polen, chiar si germeni, acest lucru impiedicand ca acei iritanti enumerati mai devreme sa patrunda in plamanii nostri si sa ne imbolnaveasca.

O parte din mucus coboara oricum prin gatul nostru, asa ca inghitim, involuntar, toata ziua din acele particule mici, scrie unitypoint.org. Restul “compozitiei” ramane in nas, iar pe masura ce mucusul se aproprie de aerul care circula prin nari, se usuca si se formeaza acei mucisori mai inchegati, mai uscati, pe care copilul ii culege cu mandrie, si uneori ii si degusta.

Citeste si: Lucruri dezgustatoare (si stanjenitoare) pe care copiii le fac

Indiferent cat incerci sa-l descurajezi sa se scobeasca in nas (si nu numai!), s-ar putea ca la intrebarea ta: “De ce te scobesti si de ce bagi in gurita mucisori?”, copilul sa-ti spuna cu seninatate: “Pentru ca sunt gustosi!”.

De ce? Pentru ca sunt “dulci”, explica Scott Napper, profesor in biochimie la Universitatea Saskatchewan din Canada.

Iar specialistii spun sa stai linistit. Stiind toate acele informatii despre ce intra in continutul acestora, prima reactie ar fi sa ii repeti copilului la nesfarsit ca nu este bine sa-i bage in gurita, cu toate acestea cercetatorii spun ca degustarea mucisorilor este fireasca, naturala si ca micutii care fac acest lucru sunt mai sanatosi.

Expunerea timpurie la acei microbi il ajuta pe copil sa-si intareasca imunitatea! Iar Friedrich Bischinger, profesorul pneumolog Australian, sustine ca micutii care isi „mananca” mucisorii sunt viitori adulti mai fericiti si mai adaptati!

Sper ca te-am mai linistit, drag parinte, macar un pic, iar data viitoare cand il prinzi la “cules” de roade pretioase din nasuc (pe care le va si degusta!), sa fii mai relaxat, pentru ca ai in fata un viitor adult sanatos si fericit!

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Atunci cand copiii spun lucruri jenante… in public