Creste numarul copiilor diagnosticati cu tulburari de spectru autist

Numarul copiilor diagnosticati cu tulburari de spectru autist (TSA) este in continua crestere. In Romania nu exista un raport la nivel national, insa estimarile specialistilor ajung la peste 30.000 de minori cu autism. Autism Voice, cunoscuta pana acum sub numele de Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA) ajuta anual 400 de copii cu TSA in procesul de recuperare: de la evaluarea initiala psiho-comportamentala, la realizarea planurilor de interventie adaptate, la programele de terapie specializata in cadrul centrelor sau home-based si a celor de integrare sociala.

Citeste si Ce este autismul?

Autismul este o tulburare severa, intalnita la varste fragede. Ultimele studii realizate la nivel mondial arata ca aceasta tulburare afecteaza unul din 59 de copii, iar cea mai mare incidenta este in randul baietilor (1 din 46).

Persoanele afectate au dificultati in a dezvolta relatii sociale normale, pot utiliza un limbaj anormal sau uneori nu pot comunica deloc. Poate fi depistat chiar si inaintea varstei de un an, iar specialistii atrag atentia asupra faptului ca sansele recuperarii cresc daca un copil este diagnosticat de la primele simptome.

Programul de terapie variaza intre 2 ore si 6 ore/zi, in functie de nivelul de gravitate al afectiunii, iar costul terapiei intre 2.000 lei si 6.000 lei, in functie de numarul de ore recomandate.

Autism Voice functioneaza ca o interfata/un translator care ajusteaza comunicarea in ambele sensuri intre copil si toti cei din jur. Astfel, pana acum, prin Autism Voice, peste 1.200 de parinti au fost prezenti la cursurile gratuite, aproximativ 2.000 de psihologi si specialisti au fost formati in terapia ABA (terapie prin repetitie) si peste 2.000 de cadre didactice au participat la programele de formare.

„Dincolo de terapiile zilnice pe care le facem cu cei mici, pentru noi este important sa sprijinim familiile copiilor care trec printr-un amplu proces de recuperare. Parintii sunt ajutati pas cu pas sa inteleaga cum sa-si sprijine copilul, cum sa comunice cu el prin cursurile pe care le oferim gratuit, prin consiliere, consultanta psihologica si sprijin financiar. Pe de alta parte, atentia noastra se indreapta si catre formarea de noi specialisti pentru a acoperi nevoia de recuperare a unui numar cat mai mare de copii cu autism”, a explicat Anca Dumitrescu, presedintele Autism Voice.

Vezi si In ce consta terapia ABA, cea mai eficienta metoda de tratare a autismului

Dupa ce au ajutat copiii cu autism sa rosteasca pentru prima data milioane de cuvinte, dupa milioane de terapii si tot atatea zambete ale parintilor si copiilor, Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA) a anuntat ca isi schimba numele in Autism Voice. Noul slogan “Cuvinte care doboara ziduri”, exprima ceea ce asociatia isi propune sa ofere copiilor cu autism din Romania, si anume o voce si mai puternica.

Autism Voice a fost infiintata in anul 2008. Este prima asociatie specializata in recuperarea copiilor cu autism care a introdus in Romania posibilitatea formarii specializate ABA a terapeutilor, iar astazi este singura institutie din Romania care ofera cursuri de formare continua acreditate de  catre BACB (Behavior Analyst Certification Board).

Autism Voice dispune de doua centre de terapie unde copiii cu tulburari comportamentale de spectru autist sunt ajutati sa se recupereze prin terapia ABA. Totodata, membrii asociatiei sunt co-organizatori ai Conferintei Internationale ABA la Bucuresti, eveniment acreditat la nivel international, incepand cu anul 2010.

Vezi si Pesticidele pot creste riscul de a dezvolta autism in perioada prenatala