Copilul are o criza de furie? Ramai calma!

Copilul tau e in mijlocul unei crize de furie? Ramai calma, acesta este cel mai bun sfat (chiar daca nu prea e usor). Nu, nu sunteti singurii parinti care trec prin astfel de episoade. Chiar si familiile regale cu toddleri pot avea surprize de acest fel.

Citeste si: Crizele de furie la toddler: cum le gestionezi?

Un lucru e cert: niciun parinte nu are imunitate in fata tantrumurilor, acelor crize de furie intalnite cel mai des in jurul varstei de 2 si 3 ani.

Nu conteaza cine esti sau cat de disciplinat este copilul tau, un tantrum poate sa apara oricand, oriunde si s-ar putea sa simti ca toata lumea se uita la voi.

Imi amintesc foarte bine un filmulet de anul trecut, devenit foarte repede viral, in care micuta printesa Charlotte (care abia de implinise 2 ani) a demonstrat ca si ea poate avea mici crize de furie. Evenimentul s-a intamplat pe aeroportul din Hamburg (Germania), in timp ce familia regala se pregatea sa urce in elicopter pentru a se intoarce acasa, cand micuta a protestat, tragand de mana mamei sale, Kate Middleton, ducesa de Cambridge, si dupa care „hop!” si s-a trantit pe jos, ca in cazul atator tantrumuri pe care muuuulti parinti le recunosc cu usurinta.

Reactia mamei? Ducesa si-a pastrat calmul, a luat-o in brate si a linistit-o pe printesa Charlotte.

Dupa cum vezi, crize de furie se intampla si la casa mai mari, atata timp cat exista cel putin un toddler in preajma.

Citeste si: De ce pedeapsa nu functioneaza in cazul unui toddler?

Atunci cand asisti la o criza de tantrum este destul de dificil la inceput sa nu reactionezi intr-un fel mai putin pozitiv sau constructiv. Cu toate acestea, cel mai bun sfat oferit de specialisti este sa…iti pastrezi calmul!

Iata care sunt cei mai simpli pasi pe care poti sa-i faci astfel incat sa depasiti impreuna  (mai usor) criza de furie:

  • Respira. (Respira adanc de cateva ori. Numara pana 10).
  • Schimba locul. (Deseori schimband locul sau spatiul il putem ajuta pe copil, se poate simti mai confortabil, mai in siguranta).
  • Incearca sa rezolvi problema. (Daca este vorba despre un copil sub 4 ani nu te astepta la o cooperare deosebit de buna, principalele cauze ale crizei pot fi legate nevoile lui primare: ii este foame, sete, somn, e plictisit, are nevoie de atentie, de afectiune).

Si cum scriam mai sus, incearca sa rezolvi problema, daca nu reusesti si vezi ca te afli in mijlocul unui tantrum de toata frumusetea, continua sa respiri adanc, sa-ti pastrezi calmul si asteapta-l sa se linisteasca. Dupa furtuna, o sa apara curcubeul. Fii acolo, sa-l intampini.

S-ar putea sa-ti placa si: Cum sa construiesti o relatie excelenta cu copilul tau?